Dr. Dragoş Cătălin Dănescu,- ”Nu răcim că umblăm cu capul descoperit”

Iarna se întâmplă ca unii dintre noi să răcească atât de des încât să îşi piardă răbarea, mai ales dacă au copii abia intraţi în colectivitate. Iată vinovaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu,- ”Nu răcim că umblăm cu capul descoperit”
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu, medic de familie - ”Nu răcim că umblăm cu capul descoperit”, foto arhivă

În sezonul rece, la uşile cabinetelor medicilor de familie cozile sunt lungi. De dimineaţă până seara, de luni până vineri. Asta ca să nu mai vorbim despre cozile la camera de gardă în plin sezon al virozelor respiratorii şi al gripei. Am stat vorbă despre cauzele afecţiunilor ce atacă mai mult iarna românii cu dr. Dragoş Cătălin Dănescu, medic specialist Medicină de familie.


CSÎD: Pe lângă viroze respiratorii, ce alte afecţiuni de sezon mai au românii iarna?
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu
: Iarna, temperaturile scăzute expun organismul la numeroase boli. Netratate corespunzător, acestea pot conduce la apariţia unor complicaţii nedorite. Cele mai frecvent întâlnite afecţiuni în sezonul rece sunt: gripa, laringita, pneumonia, infecţia urinară, degerăturile.

Căciula nu ne protejează de răceli sau gripă

CSÎD: Răcim că nu ne îmbrăcăm gros din cap până în picioare?
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu:
În primul rând aş vrea să menţionez faptul că nu ne îmbolnăvim pentru că umblăm cu capul descoperit. Acum peste 50 de ani se considera că cea mai importantă cantitate de căldură care se pierde este la nivelul capului. Ulterior acest lucru s-a dovedit a fi un mit. Deşi capul este cel mai expus la frig, el reprezintă doar aproximativ 8% din suprafaţa corpului, iar cantitatea de căldură care se pierde este proporţională.

Frigul încetineşte sistemul imunitar


CSÎD: De ce virozele şi gripa sunt specifice sezonului rece?

Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: Gripa şi viroza sunt frecvente în sezonul rece datorită mai multor factori.
În primul rând, frigul încetineşte sistemul imunitar, care răspunde mai lent. Astfel, organismul are o capacitate de autoapărare mai redusă.
O altă cauză este legată de faptul că frigul favorizează transmiterea virusului gripal. La temperaturi scăzute virusul este mai activ şi mai rezistent, astfel că este mult mai probabil să se răspândească şi să producă îmbolnăvirea.
Apoi, dacă frigul la nivelul capului nu este atât de periculos, picioarele reci favorizează îmbolnăvirea.
La cei mai mulţi dintre noi există deja agenţi patogeni la nivelul nasului, dar aceştia nu produc simptome. Răcirea picioarelor însă, conduce la răcirea întregului corp, inclusiv a nasului, ceea ce face ca viruşii să se activeze şi să atace mai agresiv organismul. Pe de altă parte, răcirea corpului provoacă vasoconstricţie, o reducere a fluxului sanguin, ca reacţie de protecţie a organismului care încearcă să reducă pierderea de căldură. Reducerea fluxului sanguin creşte riscul de îmbolnăvire, având în vedere faptul că leucocitele, celulele-gardian ce luptă împotriva agenţilor patogeni ce atacă organismul, se află în sânge.

Fereastra deschisă ne ţine sănătoşi

CSÎD: De ce se spune să evităm aglomeraţiile şi să aerisim încăperile?

Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: Un alt factor de risc ce duce la creşterea numărului de îmbolnăviri în sezonul rece ţine de faptul că aerisirea încăperilor este mai scăzută şi aglomeraţia creşte. O persoană bolnavă, aflată într-un spaţiu închis, neaerisit corespunzător, poate transmite destul de uşor infecţia.
În concluzie, măsurile de prevenţie pe care trebuie să le avem în vedere pentru prevenirea gripei şi a virozelor se referă la evitarea aglomeraţiei, spălarea mâinilor cu apă şi săpun în mod regulat, dezinfectarea suprafeţelor atinse de mai mulţi oameni, aerisirea zilnică a camerelor. Nu este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros, dar este important să vă protejaţi picioarele de frig şi de umezeală. În plus, este bine să evitaţi stresul şi lipsa somnului, deoarece acestea pot slăbi sistemul imunitar conducând la îmbolnăvire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult