Dr. Eddan Athir: Pacienții vindecați de COVID-19 prezintă modificări pulmonare

Sunt multe cazuri în care pacientul nu prezintă simptomatologie și totuși plămânii sunt afectați, prezentând modificări pulmonare.
  • Publicat:
Dr. Eddan Athir: Pacienții vindecați de COVID-19 prezintă modificări pulmonare

Mulți dintre pacienții vindecați de COVID-19 prezintă modificări pulmonare. Și tocmai de aceea este important ca aceștia să își monitorizeze plămânii ulterior vindecării. Dr. Eddan Athir, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistică toraco-pulmonară, ne-a răspuns câtorva întrebări legate de afectarea pulmonară a pacienților vindecați de COVID-19.

Ce se întâmplă doctore: Ce tipuri de afectare pulmonară ați descoperit la pacienții vindecați de COVID?

Dr. Eddan Athir: Pacienții care au avut boala Covid-19 și pe care i-am văzut în ultima perioadă, majoritatea, au prezentat modificări interstițiale pulmonare. Cele mai frecvente sechele identificate au fost:

  • Bronșiectaziile sau dilatarea bronhiilor şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii precum suprainfecția bacteriană şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activității pulmonare;
  • pneumoniile: de orice formă şi gravitate, cauzează apariția unor efecte secundare.

C.S.Î.D.: Ce forme de boală avuseseră aceștia?

Dr. E.A.: Majoritatea pacienţilor evaluaţi au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici, care au prezentat complicații.

C.S.Î.D.: Care este riscul complicațiilor pulmonare rămase în urma infectării cu COVID?

Dr. E.A.: Riscul este unul destul de mare, deoarece funcția pulmonară deja afectată poate duce la apariția complicațiilor de-a lungul timpului. Aceste leziuni și modificări pot fi identificate foarte ușor în urma realizării unui examen de computer tomograf pulmonar. Examinarea CT de înaltă rezoluție este metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic pentru infecția COVID-19 și complicațiile asociate. Pe lângă acuratețea în descoperirea leziunilor, poate determina procentul de afectare pulmonară, iar pe baza acestor factori corelați cu datele clinice și biologice ale pacientului, medicii pot stabili abordarea terapeutică ulterioară.

C.S.Î.D.: Ce pot face pacienții vindecați de COVID pentru a-și monitoriza afectarea pulmonară?

Dr. E.A.: În funcție de rezultatul CT-ului, trebuie păstrată legătura cu medicul de familie sau curant pentru stabilirea unui tratament și monitorizare post-covid-19.

C.S.Î.D.: Ce se întâmplă dacă aceștia nu se monitorizează și rămân cu acea afectare pulmonară? Există risc de complicații?

 Dr. E.A.: Așa cum am menționat mai sus, există riscul de complicații pneumologice în urma infectării cu Covid-19. Sunt multe cazuri în care pacientul nu prezintă simptomatologie și totuși plămânii sunt afectați. Iar dacă pacientul alege să nu opteze pentru monitorizare, atunci riscul de a avea probleme respiratorii în viitor este destul de mare.

C.S.Î.D.: Dacă nu se remarcă o afectare pulmonară la primele investigații după vindecare, mai există vreun risc ca aceasta să apară ulterior?

Dacă investigațiile preliminare arată că nu este nicio problemă la nivelul funcției pneumologice și nici simptome de niciun fel nu există (oboseală, durere la respirație, de exemplu), atunci nu există risc de apariție după o perioadă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult