Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și principala cauză de deces prin cancer la femei. Octombrie este luna de conștientizare cu privire la acest aspect, aducând în atenție nu doar problema, ci și prevenția, așa cum dezvoltă subiectul și dr. Florina Todoruț, medic Primar Obstetrică-Ginecologie, cu o experiență de peste 24 de ani, un traseu științific și academic complex, cu multiple competențe și supraspecializări în sănătatea intimă a femeii.
Cancerul de sân este o boală care se declanșează atunci când celule din structura glandei mamare suferă anumite mutații genetice care vor determina o dezvoltare anormală, incontrolabilă, ducând la apariția tumorilor.
Una din 12 femei este probabil să fie diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții.
La fiecare 50 de secunde, undeva în lume, o femeie moare din cauza cancerului de sân.
La nivel global, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate în fiecare an, dar dacă diagnosticul este pus în stadii incipiente, boala este complet curabilă.
Din anii ‘80, a avut loc o reducere cu 40% a mortalității prin cancer de sân în țările dezvoltate. În aceste țări, doar 10–15% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiu avansat al bolii la momentul stabilirii diagnosticului, comparativ cu un procent mult mai mare în țările în curs de dezvoltare.
Sunt o serie de factori de risc implicați și cel mai probabil interacțiunea dintre genetică și factorii de mediu, stilul de viață, duc la apariția cancerului de sân. Dar cauza exactă a apariției cancerului de sân nu este cunoscută.
Unele persoane care nu au nici un factor de risc, pot dezvolta boala, în timp ce alte persoane cu factori de risc evidenți nu fac niciodată cancer de sân.
Factorii care pot crește riscul de cancer de sân includ:
Reducerea riscului de cancer de sân poate fi realizată prin adoptarea unor alegeri comportamentale sănătoase, care includ:
Screeningul cancerului de sân are ca scop depistarea precoce a acestei patologii, astfel încât aplicarea la timp a tratamentului să ducă la o rată de vindecare cât mai mare. Se adresează tuturor femeilor peste 50 de ani care nu au factori de risc pentru cancerul de sân, precum și femeilor cu factori de risc pentru cancerul de sân, indiferent de vârstă.
Mamografia este considerata drept standardul de aur în evaluare, cu posibilitatea depistării precoce a leziunilor benigne sau maligne apărute la nivelul sânilor.
Este important ca fiecare femeie să conștientizeze importanța screeningului în diagnosticul precoce al bolii. În această situație, boala poate fi depistată înaintea apariției simptomelor, când tumora este foarte mică și tratamentul poate fi unul conservator.
În stadiile avansate de boală, intervenția chirurgicală de îndepărtare a sânului (mastectomia totală) poate avea un impact semnificativ atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, cu afectarea semnificativă a calității vieții.
Faceți un obicei anual din programarea la testele necesare pentru a avea liniștea unei vieți sănătoase pe termen lung!
Foto: shutterstock