Dr. Ioan Boleac: Boli cu transmitere sexuală frecvente la adolescenți și metode de contracepție potrivite tinerilor

În multe familii și școli din România subiectul viață sexuală la adolescenți este unul tabu. Sau se lasă cu amențințări din partea părinților.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ioan Boleac: Boli cu transmitere sexuală frecvente la adolescenți și metode de contracepție potrivite tinerilor
Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, foto arhivă

Totodată, în România numărul mamelor minore este mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa. Bolile cu transmitere sexuală și sarcinile nedorite sunt însă o realitate. Primul pas este informarea corectă. Urmează accesul la metodele de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a metodelor contraceptive și aplicarea lor corectă. Despre bolile cu transmitere sexuală și metodele de contracepție potrivite adolescenților am stat de vorbă cu dr. Ioan Boleac, medic ginecolog.

 

CSÎD: Ce metode de contracepție sunt recomandate adolescenților?

Dr. Ioan Boleac: Printre cele mai bune metode contraceptive pentru o adolescentă se număra contraceptivele orale combinate, care pe lângă o eficiență bună din punct de vedere contraceptiv, îi asigură și un ciclu menstrual regulat, cu un flux redus și dureri de o intensitate redusă.

Dacă adolescenta este fumătoare sau are orice altă contraindicație pentru pilula contraceptivă combinată, poate apela la pilulele ce conțin doar progesteron, ce prezintă o eficiență contraceptivă similară. Acestea sunt primele opțiuni, dar bineînțeles că poate folosi și alte metode contraceptive hormonale, ca inelul vaginal, implantul hormonal sau injecția contraceptivă, cu mențiunea că ultimele două sunt mai puțin disponibile în România.

Prezervativul este metoda pentru protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală

CSÎD: Și atunci când vorbim despre protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală?

Dr. Ioan Boleac: Prezervativul. Subliniez este că toate metodele enumerate mai sus nu te apără și de o boală cu transmitere sexuală, așa că dacă nu este vorba de un partener stabil, ar fi bine să folosească și prezervativul.

CSÎD: Ce boli cu transmitere sexuală sunt des întâlnite la adolescenți?

Dr. Ioan Boleac: Printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală întâlnite la adolescenți se numără infecția cu Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium și Neisseria gonorrhoeae (gonococul), sifilisul, ca și infecțiile cu virusuri ca HPV și virusul herpetic HSV 2, mai puțin cu virusurile hepatitice VHB și VHC sau HIV. Și bineînțeles că nu trebuie să uităm vaginoza bacteriană, care nu este propriu-zis o infecție transmisă sexual, ci reprezintă de fapt deplasarea echilibrului florei vaginale spre o floră vaginală anormală. Vreau să menționez totodată ca, contrar părerilor larg răspândite, în cazul infecției cu Candida albicans, transmiterea pe cale sexuală este de fapt rară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult