Diagnosticul de burnout nu se regăsește în nomenclatorul de diagnostice în România. Acesta reprezintă o modificare în sens negativ în conduita unei persoane – gândire, percepție, comportament – cauzată de stresul prelungit la locul de muncă. Cauzele sunt multiple. Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Ioana Silion, medic psihiatru.
CSÎD: Cum se manifestă burnout-ul?
Dr. Ioana Silion: În prima fază pacienții resimt o stare de stres, de alertă, care se manifestă prin următoarele: implicare excesivă, hiperreactivitate emoțională, senzația permanentă de urgență cu hiperactivitate. Această stare poate dura luni de zile până cand organismul își epuizează resursele, iar energia scade progresiv, ducând în final la stări de anxietate.
CSÎD: Care este termenul în limba română ce definește acest diagnostic?
Dr. Ioana Silion: Termenul în limba română este de Sindrom de Epuizare Profesională. Acesta include semne și simptome nespecifice care debutează și se manifestă predominant în legătură cu activitatea profesională. Modificările de conduită se pot amplifica și invada viața personală și socială a individului, distorsionând tot universul pe care acesta îl știa în trecut.
CSÎD: Care sunt cauzele care favorizează cel mai frecvent apariția sindromului de burnout la pacienții din România?
Dr. Ioana Silion: Cauze care țin de mediul profesional:
Cauze care țin de stilul de viață