Dr. Iosif Niculescu – Cancerul de col, ucigaş tăcut – cum poate fi prevenit? Cine se poate vaccina?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare specifică anti HPV, consultaţii ginecologice regulate (test Babeş PapaNicolau) sistem imunitar puternic
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu - Cancerul de col, ucigaş tăcut - cum poate fi prevenit? Cine se poate vaccina?
Dr. Iosif Niculescu - Cancerul de col, ucigaş tăcut - cum poate fi prevenit? Cine se poate vaccina?, foto arhivă

De sănătatea femeii nu depinde doar propria viaţă, ci o lume întreagă. Femeia prin rolul său primordial de mamă este raza de lumină şi calea generaţiilor următoare. Ei bine, toate acest roluri privilegiate uneori o fac să se neglijeze chiar pe ea, stâlpul familiei. Cancerul de col uterin (cervical) este un ucigaş tăcut ce aşteaptă fără semne vizibile să îşi instaleze tentaculelele. Am stat de vorbă cu reputatul medic ginecolog dr. Iosif Niculescu despre metodele de prevenţie a cancerului cervical.

CSÎD: Cum se pot pregăti femeile pentru un consult ginecologic în pandemie? Ce reguli noi trebuie să respecte?
Dr. Iosif Niculescu:
Cred că cel mai important aspect este să aibă înţelegere şi răbdare, dacă nu este vorba despre o urgenţă medicală. Din cauza respectării normelor, avem mai puţine programări pe durata unei zile.
De asemenea, este important de precizat că nu sunt admise cu însoţitori, cel puţin deocamdată. De regulă, femeile însărcinate vin împreună cu partenerul sau rudele.

Cancer de col uterin – semne şi simptome

CSÎD: Care sunt semnele cancerului de col uterin?
Dr. Iosif Niculescu:
Cancerul de col uterin are semne care, de regulă, nu se manifestă. Durerea, sângerarea intermenstruală, secreţia vaginală modificată pot fi semne ale bolii. Se pot adăuga infecţii în toată sfera genitală.
Singura modalitate cunoscută şi acceptată de screening pentru cancerul de col uterin este examenul citologic Babeş Papanicolau (recoltarea la vedere a unor celule de la suprafaţa colului şi a canalului cervical). Consolidarea diagnosticului se face pe baza testelor de screening, prin biopsie.
Incidenţa cancerului de col uterin în România este de 3,5 ori mai mare comparativ cu restul Europei şi, din păcate, este descoperit de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii.

Vaccinul anti-cancer de col uterin – cui se adresează?

CSÎD: Cine se poate vaccina?
Dr. Iosif Niculescu:
Vaccinul HPV este cu adevărat singura modalitate dovedită prin care se poate preveni infecţia cu HPV. Vaccinul se adresează adolescentelor de 13-14 ani, înainte de a începe viaţa sexuală şi de a fi expuse acestei infecţii. Indicaţii la limită pot fi făcute însă tuturor femeilor până la 25 – 30 de ani. Campania de vaccinare a avut rezultate foarte bune în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Danemarca sau Germania. În Danemarca de exemplu, cu ajutorul vaccinului HPV s-a redus cu 60% incidenţa modificărilor pre-canceroase (care în marea majoritate conduc la cancerul de col) pentru grupa de vârstă a femeilor născute în perioada 1989-1999.
Este singurul tip de cancer pentru care exită un vaccin. Vaccinul acoperă circa nouă tulpini, toate cu risc crescut şi aduce un plus de siguranţă chiar şi celor care au fost infectate deja cu una dintre tulpini.

Cancerul cervical se poate instala după câţiva ani de la infectare

CSÎD: În cât timp de la infecţia cu o tulpină periculoasă de HPV se poate instala cancerul de col uterin?
Dr. Iosif Niculescu
: Un procent important dintre infecţiile cu HPV conduc la cancer de col uterin, proces care durează 8-10 ani.

Multipli parteneri sexuali, imunitate slăbită, lipsa controalelor ginecologice de rutină – prin factorii care pot duce la cancer de col la femeile infectate cu o tulpină periculoasă

CSÎD: Care sunt factorii de risc pentru cancerul cervical?
Dr. Iosif Niculescu:
Partenerii sexuali multipli reprezintă principalul factor de risc. O viaţă sănătoasă în general ajută lupta sistemului imunitar chiar şi cu acest virus.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult