Dr Iosif Niculescu: Cancerul de sân, boala cu cele mai multe victime în rândul femeilor

În cazul pacientelor cu antecedente familiale pentru cancer de sân se impun examinări suplimentare/ecografie, plus mamografie după 35 de ani.  
  • Publicat:
Dr Iosif Niculescu: Cancerul de sân, boala cu cele mai multe victime în rândul femeilor
Dr Iosif Niculescu, foto arhivă

Reputatul medic ginecolog Iosif Niculescu atrage atenția asupra pericolului apariției cancerului de sân. Femeile din Europa sunt mai expuse acestui risc decât femeile din Asia. De ce se întâmplă asta? Ei bine, se pare că alimentația ar putea fi unul dintre factori. Despre aceste aspecte vorbește dr. Iosif Niculescu.

 

Fiecare a șaptea femeie, dacă își trăiește media de viață, fac cancer de sân în Europa. În Asia, frecvența cancerului este de cel puțin zece ori mai mică. Dacă iei o femeie din Asia și o transpui în obiceiurile noastre alimentare etc, riscul va fi cel ca al unei caucaziene. Apariția cancerului de sân ține, într-o mare măsură, de ceea ce mâncăm și respirăm practic. Doar 8% din toate cancerele de sân sunt de cauză genetică. Restul țin de fumat, obezitate, consum de alcool, excese.

Cum se poate reduce riscul de a dezvolta cancer de sân

Sunt factori care reduc riscul apariției cancerului de sân: un stil de viață activ (mișcare), alăptarea (fiecare an în care o femeie alăptează reduce riscul cu 4%, în special dacă femeile alăptează când sunt tinere), aspirina și medicamentele antiinflamatorii, dieta. Nu sunt studii concludente care să stabilească impactul implanturilor asupra sănătății sânilor, există mai degrabă situații în care acestea pot afecta tesutul mamar – dacă implanturile se sparg, se deteriorează etc.

Cea mai frecventă afecțiune a sânilor la femeile tinere se numește mastopatie fibrochistică

Există o categorie de femei care dezvoltă, din cauze nu foarte bine determinate, așa numita mastopatie fibrochistică, poate cea mai frecventă afecțiune a sânilor femeilor tinere. Poate fi influențată de tratament hormonal, necesită de regulă supraveghere, izolat sau pe fondul unei mastopatii fibrochistice pot apărea tumori benigne, fibroadenoame, chisturi (conținut lichidian), modificări ale canalelor galactofore etc. O altă categorie de afecțiuni sunt cele infecțioase/inflamatorii (mastitele), care pot fi în afara alăptării (non-puerperale) sau în contextul alăptării.

În ultimii ani, cancerul de sân se poate manifesta și la vârste mai tinere

Desigur, nu în ultimul rând, cancerul de sân a cărui frecvență a început să crească în ultimii ani în rândul femeilor tinere. Până la 30 de ani, o femeie care vine la ginecolog nu trebuie să aibă sânii examinați decât dacă există un simptom. După 30 de ani se impune palparea/examinarea prin inspecție și palpare a sânilor în cadrul examenului ginecologic de rutină. Screeningurile mamografice sunt introduse în practica medicală după 50 de ani de cele mai multe ori, rareori înainte (45 de ani).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult