În noiembrie anul trecut Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a făcut un apel pentru vaccinarea gravidelor, subliniind faptul că Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt și că nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină. Boala COVID-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei. Despre toate acestea vorbește reputatul medic ginecolog Iosif Niculescu.
În schimb, vaccinarea are numeroase avantaje: scade riscul de infecţie cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori, scade riscul de boală COVID-19 severă şi de a ajunge la spital de 10 ori, scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori şi protejează nou-născutul deoarece anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere.
Mai multe studii la nivel internațional confirmă dublarea riscului de moarte fetală în cazul mamelor infectate cu virusul Sars Cov 2, față de cele care nu au trecut prin boală în perioada sarcinii.
Un nou studiu realizat de Spitalul Universitar Samson Assuta Ashdod din Israel, confirmă cele mai negre temeri ale obstetricienilor: în unele cazuri, mamele pozitive au dat naștere unor copii morți, iar cantitatea virală găsită în corpul copiilor a fost mai mare decât în mama bolnavă de Covid. În toate aceste cazuri au fost detectate defecte majore la nivelul placentei.
Studiul amintit mai sus arată că virusul infectează mama, fătul și placenta și deteriorează în mod dramatic țesutul placentar, ceea ce constituie, de fapt, cauza morții fetale. Realizatorii studiului arată că sunt mai multe virusuri care pot infecta fetusul când mama este infectată, însă până acum s-a constatat o deteriorare atât de puternică a placentei cauzată de un virus. Chiar dacă mama a făcut o formă ușoară a bolii iar testul său PCR au arătat un nivel scăzut de infecție virală, placenta are o încărcătură virală foarte mare.
Cercetătorii au comparat placentele mamelor diagnosticate cu Covid19 ale căror copii au supraviețuit cu cele ale căror copii au murit și au descoperit că în cazul femeilor cu copii născuți sănătoși, virusul nu a fost găsit în placenta celor din urmă.
Niciuna dintre femeile care și-au pierdut copilul nu era vaccinată.