Impactul menopauzei asupra profesiei poate fi devastator prin prisma simptomelor care caracterizează această etapă din viața oricărei femei. Însă femeile trebuie să știe că există soluții pentru ameliorarea acestor manifestări neplăcute ale menopauzei. Trebuie doar să se adreseze unui medic ginecolog care este la curent cu aceste terapii. Unul dintre aceștia este dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, care efectuează terapii de age management utile în gestionarea simptomelor menopauzei.
Femeile aflate la menopauză sunt supuse unor presiuni importante, cu impact în toate aspectele vieții, de la probleme medicale asociate, la stări psihologice specifice și până la abandon profesional. Încurajăm prevenția și pacientele în gestionarea acestei etape, atât prin consultații medicale periodice, cât și prin informații pentru un stil de viață sănătos sau despre cele mai recente terapii de age management, a declarat Dr. Iosif Niculescu.
Pe plan local, cercetările privind impactul menopauzei asupra femeilor în plan profesional și personal sunt încă la început. Impactul negativ pe care simptomele menopauzei îl au asupra activității profesionale constituie principala motivație pentru care pacientele se adresează medicului.
În țările dezvoltate, femeile la menopauză reprezintă categoria cu cea mai rapidă creștere la nivelul câmpului muncii – 11% din totalul forței de muncă în acest moment. La nivel european, 10% dintre femei renunță la serviciu din cauza simptomelor menopauzei.
Potrivit studiilor realizate la nivel internațional, trei din cinci (59%) femei, cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani, care se confruntă cu simptomele menopauzei spun că acest lucru are impact negativ la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de CIPD, organismul profesional pentru resurse umane și dezvoltarea personalului din Marea Britanie.
Printre simptomele enumerate de respondente se numără:
Imaginați-vă cum se simte un puseu lung și intens de bufeuri (valuri de căldură insuportabilă, transpirație abundentă, stare de amețeală, înroșirea feței) pentru un cadru academic în timpul unei prelegeri, pentru o directoare într-o ședință importantă, pentru un chirurg într-o operație complexă, pentru o casieriță care nu poate schimba tura sau, de exemplu, o însoțitoare de bord care trebuie să rămână disponibilă pentru pasageri, spune dr. Niculescu.
Mai bine de jumătate din pacientele care se adresează medicului caută soluții pentru dismicrobism vaginal, atrofie vaginală importantă cu dispareunie (durere la contact sexual), modificări ale citologiei cervicale (PAP).
Un procent important de 75% dintre paciente prezintă simptome care necesită intervenție sau tratament: modificări fiziologice, simptome vasomotorii, sindromul urogenital de menopauză.
O altă concluzie importantă este că 10% dintre paciente au vârsta sub 45 de ani. Printre miturile asociate menopauzei se numără convingerea că menopauza debutează doar după 45 de ani sau că necesitatea unui control ginecologic scade după ce femeia a intrat în perioada de menopauză.
În realitate, după vârsta de 50 de ani sunt extrem de importante screeningurile pentru cancer de sân, uterin, endometru, ovar, cu incidență ridicată, odată cu înaintarea în vârstă.
Aproximativ 25% dintre paciente prezintă deja patologie medicală asociată cu menopauza:
Femeile care fac tranziția la menopauză au și viața privată afectată de schimbările fiziologice specifice. Ele trebuie să facă față și modificărilor în structura familiei odată cu plecarea copiilor de acasă, dar și posibilelor neînțelegeri cu partenerul de viață. Cele mai multe dintre acestea se concentrează pe viața profesională în încercarea de a evita dificultățile care apar pe plan personal.
Simptomele menopauzei precum transpirațiile profunde, senzația că totul arde, irascibilitatea, emotivitatea crescută sau problemele de concentrare și insomniile fac totul mai greu de suportat. Pentru femeile aflate în aceste situații, este foarte important să se adreseze medicului pentru a găsi soluția potrivită, a explicat dr. Iosif Niculescu.
Pe lângă aspectele medicale, modificările la nivelul structurii și aspectului pielii, dar și scăderea tonusului muscular genital au un impact negativ asupra calității vieții femeii, cu riscul de a duce la scăderea stimei de sine.
Femeile trebuie să știe că medicina are soluții pentru ameliorarea acestor dificultăți, dar și că menopauza nu înseamnă doar neplăcerile de la început și sistarea perioadei reproductive. Lipsa de estrogen produce efecte sistemice în corp și este o perioadă în care starea generală de sănătate trebuie evaluată, apoi prevenția se face după alte reguli, pentru a evita apariția unor boli cronice ce pot pune în pericol viața și care au, printre cauzele principale, tocmai lipsa de estrogen.
Trimiteți-vă mamele, prietenele, colegele și femeile din jurul vostru care trec prin perimenopauză și prin tranziția către menopauză la medic, este cel mai important prim pas către o viață bună la menopauză. Să nu uităm că femeile își petrec o treime din viață la menopauză, iar calitatea acestei treimi din viață depinde de felul în care își gestionează sănătatea”, a încheiat medicul.