Dr. Iuliana Lupu: Alergia solară afectează 20% din populație

Alergia solară este un tip de fotodermatoză.
  • Publicat:
Dr. Iuliana Lupu: Alergia solară afectează 20% din populație

Alergia la soare (cunoscută și sub denumirea de erupție polimorfă la lumina) este de departe cea mai frecvența fotodermatoză, afectând până la 20% din populație. Apare de obicei în primele trei decade de viață, în special la persoanele de sex feminin și la cele cu pielea deschisă la culoare. În perioada de vară ne expunem la niveluri crescute de radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate, ceea ce duce la agravarea și chiar la apariția unor afecțiuni ale pielii, precum arsurile solare, acneea, foliculită, fotodermatozele, bolile autoimune, infecțiile bacteriene sau fungice. Fotodermatozele sunt afecțiuni în care expunerea la radiațiile ultraviolete sau la lumina soarelui induce un răspuns anormal, exagerat la nivelul pielii. Medicul dermatolog Iuliana Lupu ne-a explicat mai multe despre alergia solară.

CSID.RO: Cum se manifestă alergia la soare?

 Dr. Iuliana Lupu: Alergia la soare se manifestă prin apariția pe zonele expuse la soare la câteva ore sau chiar zile de la iradiare, a unor papule, pete, vezicule și bule, intens pruriginoase. Sunt afectate de obicei față, partea laterală a gâtului, decolteul, umerii, dosul mâinilor și gambele. Sunt afectate mai ales zonele care au fost acoperite cu haine în timpul iernii. Leziunile dispar spontan fără cicatrici la câteva zile de la apariție, dacă se evita expunerea la soare. Ocazional, leziunile pot persistă câteva săptămâni. Alergia la soare este mai frecvența primăvară, la începutul verii, după expunerea la solar sau în timpul vacanțelor exotice. Dacă se continuă expunerea la soare, pacientul dezvoltă toleranță la radiațiile UV. Până la sfastitul verii se poate expune în mod normal la soare. Leziunile reapar anul următor, în același mod, în aceleași locuri.

CSID.RO: De ce apare alergia la soare?

 Dr. I. L.: Cauzele apariției alergiei la soare nu sunt complet elucidate. Se presupune că expunerea la UVA, și uneori la UVB, induce în piele formarea unor fotoantigeni ce declanșează o reacție de hipersensibiliatate întârziată. În cazul persoanelor afectate de urticaria solară, expunerea pielii la radiații ultraviolete nu are efectul imunosupresiv pe care îl observăm în populația sănătoasă. Acest lucru permite declanșarea unui răspuns inflamator la antigenul indus de expunerea la soare la nivelul pielii. Fotoantigenul responsabil de apariție erupției polimorfe la lumină nu a fost încă identificat.

Există o predispoziție genetică (riscul de a suferi de alergie solară este mai ridicat la persoanele care au în familie rude ce suferă de aceeași afecțiune). Factorul hormonal a fost și el implicat, fiind o afecțiune care afectează mai mult femeile. Erupția este influențată de doza și de frecvența expunerii la radiații UV, dar și de suprafața zonei de piele iradiate. Doza de radiații ultraviolete care declanșează apariția erupției cutanate variază de la o persoană la altă.

CSID.RO: Cât de severă poate fi alergia la soare?

Dr. I.L.: Alergia la soare este rar însoțită de manifestări sistemice (febră, frisoane, dureri de cap). Nu există consecințe letale, însă are un impact major asupra calității vieții pacienților. Aceștia sunt mai des afectați de depresie și anxietate, au mai puține activiati în aer liber și merg mai rar în vacanță. Urticaria solară propriu-zisă care se manifestă prin apariția unor papule urticariene aproape imediat după expunerea la soare, poate avea uneori forme severe însoțite și de angioedema (mai ales la cei care merg la solar pentru prima dată).

 CSID.RO: Există tratament pentru alergia solară?

Dr.I.L.: Leziunile cutanate apărute pot fi tratate cu corticosteroizi locali aplicăți de 2-3ori/zi timp de 5-7 zile. Formele severe necesită corticoterapie sistemică.

Boala în sine nu se vindecă. Recidivele pot fi prevenite prin fotoprotecție riguroasă. Cea mai importantă măsură de fotoprotecție este evitarea expunerii la soare în perioada prânzului (10-16), chiar și în zilele înnorate (razele UVB penetrează bariera norilor). Principalul mijloc de fotorprotecție rămâne îmbrăcămintea. Trebuie să purtăm pălării cu boruri largi care să acopere scalpul și urechile (căciulile și șepcile sunt mai puțin utile), fulare sau eșarfe, haine cu mâneci lungi și mănuși. Pe toate zonele rămase expuse vom aplica o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare, rezistență la apă. Crema trebuie aplicată din abundență (5ml pe față și decolteu și 5ml pe brațe și mâini) cu 20 de minute înainte de ieși afară și apoi reaplicată la fiecare 2 ore, după baie sau ștergerea cu prosopul. Un adult are nevoie pentru tot corpul în medie de aproximativ 30ml de cremă (echivalentul a 6 lingurițe de produs).  Se recomandă utilizarea echivalentului unei lingurițe din produs pe față și gât, 2 lingurițe pe toracele anterior și posterior, 1 linguriță pe fiecare braț și câte 2 lingurițe la nivelul membrelor inferior. Majoritatea oamenilor nu aplică o cantitate suficientă și protecția SPF scade semnificativ (uneori la 30%).

Fotoprotecția sistemică cu betacaroten și substanțe antioxidante nu s-a dovedit foarte utilă în prevenția alergiei la soare.

Leziunile dispar până la mijlocul verii, dacă pacienții continuă să se expună la soare. Acest proces de desensibilizare se datorează creșterii producției de melanină, îngroșării stratului cornos și normalizării răspunsului imun mediat cellular de la nivelul pielii. Se poate practică o desensibilizare la radiațiile ultraviolete la începutul fiecărui an. Pentru inducerea toleranței, pacienții sunt expuși la doze mici de radiații UV de 2-3 ori/săptămâna timp de 4-6 săptămâni

Erupția polimorfă la lumina este o boală recurentă, a cărei severitate se poate ameliora pe parcursul anilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult