Astmul este o boală pulmonară cronică care poate să apară la orice vârstă, dar cel mai frecvent în copilărie. ”„Se manifestă prin îngustarea căilor aeriene, din cauza inflamației mucoasei. Acest fapt are ca și consecință o circulație defectuoasă a aerului” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe ultrasonografie generalizată. Am aflat mai multe despre astm la copii.
CSÎD: De ce apare astmul la copii?
Dr. Laura Panait: Astmul la copii nu este diferit ca și boală față de adult. Factorii declanșatori sunt aceeași: istoric familial cu cazuri de astm, alergii, stres puternic, expunere la mucegai, infecții respiratorii, expunere la fum de țigară, poluare, obezitate, aer, rece. De asemenea, dacă mama a fumat în timpul sarcinii, există un risc pentru dezvoltarea astmului la copii.
CSÎD: La ce semne să fie atenți părinții?
Dr. Laura Panait: Trebuie să fim atenți la „crizele de tuse” ale copilului și mers la medicul curant pentru o diagnosticare corectă și la timp.
CSÎD: Mai exact, la ce vârste se poate instala astmul?
Dr. Laura Panait: Astmul bronșic se poate instala la orice vârstă, dar cel mai frecvent debutul este în copilărie, chiar și înainte de împlinirea a 5 ani. În această categorie, băieții au mai frecvent boala decât fetițele, dar odată cu înaintarea în vârstă diferența dintre sexe dispare.
CSÎD: Ce măsuri de prim ajutor trebuie să știe părinții copiilor astmatici?
Dr. Laura Panait: Tratamentul astmului bronșic este un tratament pe toată viața. Schemele de tratament sunt adaptate fiecărui pacient. Este foarte important de cunoscut și evitat factorul/factorii declanșatori și de asemenea de știut foarte bine rolul medicației prescrise și modul de administrare.
În cazul crizelor de astm care nu răspund rapid la tratamentul efectuat acasă (inhalatorii) pacientul trebuie să se prezinte la camera de gardă pentru susținere de specialitate (oxigenoterapie, brohodilatatoare administrate prin nebulizare sau injectabil, corticosteroizi).
CSÎD: De ce fumatul pasiv are efecte negative asupra astmaticilor indifferent de vârstă?
Dr. Laura Panait: Fumatul pasiv este la fel de periculos ca și fumatul activ. Sunt crize de astm la copil declanșate în momentul în care stau în aceeași încăpere cu adulți care fumează. Odată inhalat fumul de țigară, atât la adultul, cât și la copilul cu predispoziție, declanșeză mecanismele de apărare: creșterea inflamației, creșterea producției de mucus, bronhoconstricție traduse prin criza de astm.