Insuficienţa venoasă reprezintă o deficienţă a circulaţiei sanguine, fiind o anomalie frecventă a funcţionării sistemului venos. Ea apare atunci când venele picioarelor nu permit sângelui să revină în inimă. Inima are rolul de a pompa sângele bogat în oxigen prin artere spre restul corpului, în timp ce venele aduc înapoi sângele deoxigenat. Când suferim de insuficienţă venoasă, venele nu mai pot transporta sângele deoxigenat din membre înapoi către inimă.
Dr. Mihaela-Anca Jian, medic primar dermato-venerolog şi membră a Asociaţiei Europene de Dermato-Venerologie, ne spune care sunt cauzele şi simptomele acestei afecţiuni cronice, cum poate fi prevenită şi tratată!
Deoarece sângele venos nu mai este transportat corespunzător spre inimă şi se instalează insuficienţa venoasă, pot apărea simptome precum:
Pentru a evita complicaţiile ulterioare, este necesară vizita la medicul dermatolog încă de la primele simptome ale bolii.
Insuficienţa venoasă poate avea mai multe cauze. Iată care sunt acestea:
Pentru a reduce riscul apariţiei acestei afecţiuni, puteţi lua următoarele măsuri:
Tratamentul insuficienţei venoase este complex şi se stabileşte de medicul specialist, în funcţie de stadiul bolii, astfel:
De cele mai multe ori, tratamentul necesită colaborarea interdisciplinară: dermatologie, medicină internă, chirurgie generală.
Atenţie! Insuficienţa venoasă este o afecţiune cronică, ceea ce înseamnă că tratamentul ei este pe viaţă. Orice întrerupere a tratamentului duce la reapariţia simptomelor. Pentru a evita apariţia unor forme complicate, este recomandat consultul medical încă de la apariţia primelor simptome.