Dr. Mihaela Andreescu, hematolog: ”Mutaţii genetice, infecţii dar şi fumatul sau coloranţi de păr pot cauza leucemii acute”

Leucemiile acute sunt un grup de afecţiuni maligne ale celulei stem hematopoietice. Medicul hematolog Mihaela Andreescu explică cauzele apariţiei acestor boli.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Andreescu, hematolog: ”Mutaţii genetice, infecţii dar şi fumatul sau coloranţi de păr pot cauza leucemii acute”
Dr. Mihaela Andreescu, hematolog: ”Mutaţii genetice, infecţii dar şi fumatul sau coloranţi de păr pot cauza leucemii acute”, foto arhiva

Leucemia acută este o boală care sperie. Afecţiunea poate apărea încă din viaţa intrauterină. Am aflat informaţii preţioase despre boală, factorii declanşatori de la dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog, doctor în ştiinţe medicale, cercetător ştiinţific Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.


CSÎD: Ce este leucemia acută?  
Dr. Mihaela Andreescu:
Leucemiile acute (LA) sunt un grup de afecţiuni maligne ale celulei stem hematopoietice (celula care se află la nivelul măduvei hematogene din oasele late şi care este o celulă precursoare din care derivă toate seriile hematopoietice), caracterizate prin înmulţirea de celule foarte tinere (numite şi blaşti). Înmulţirea acestora se asociază cu scăderea celorlalte celule normale care ajung în sânge, ceea ce conduce în final la scăderea hemoglobinei (anemie), scăderea neutrofilelor cu rol în apărarea antiinfecţioasă (neutropenie) şi scăderea trombocitelor.

CSÎD: De ce li se asociază termenul acut?  
Dr. Mihaela Andreescu:
Termenul „acut” descrie o progresie foarte rapidă, cu un tablou clinic dramatic care trimite rapid pacientul către medic, spre deosebire de termenul “cronic” care atrage atenţia asupra unei evoluţii trenante, pe o perioadă mai întinsă în timp.

CSÎD: Sunt de mai multe tipuri leucemiile acute?
Dr. Mihaela Andreescu:
În funcţie de originea celulelor leucemice, se disting două categorii mari de leucemii acute: – leucemiile acute limfoblastice (LAL), care la rândul lor se subîmpart în trei subtipuri (LAL1, LAL2, LAL3); şi leucemiile acute mieloide (LAM) – 7 subtipuri (LAM1, LAM2, LAM3, LAM4, LAM5, LAM6, LAM7. A nu se confunda cu stadii ale bolii, ele fiind numerotate după tipul de celulă care proliferează).

Leucemiile pot avea cauze genetice, cauze infecţioase, dar şi cauze precum expunerea îndelungată la substanţe chimice

CSÎD: Care sunt cauzele apariţiei ei?
Dr. Mihaela Andreescu:
Cauzele sunt multiple şi se suprapun de regulă peste cauzele celorlalte afecţiuni hematologice şi anume:
a. Cauze genetice: mutaţii care apar la nivelul materialului genetic, translocaţii cromozomiale, deleţii, adiţii de material genetic etc, cele mai multe dobândite pe parcursul vieţii şi care nu se transmit ereditar.
b. Cauze infecţioase: anumite virusuri sunt incriminate în patogenia afecţiunilor hematologice (virusurile hepatitice, HIV 1,2, HTLV, EBV etc)
c. Expunerea la substanţe chimice – contactul cu anumite substanţe (benzen, toluen, insecticide, pesticide, coloranţi de păr etc) este asociată cu un risc ridicat atunci când expunerea are o durată semnificativă sau când gradul de expunere este ridicat;
d. Expunerea la chimioterapice pentru alte afecţiuni oncologice poate duce la apariţia leucemiilor;
e. Bolile cronice care se asociază cu imunosupresie – colagenozele (lupusul, poliartrita reumatoidă), boli renale etc.
f. Expunerea la doze mari de radiaţii (de ex. accidentele nucleare) sau la radiaţii ionizante, care afectează direct ADN-ul celulelor, ducând la apariţia de mutaţii care împiedică celulele precursoare să se maturizeze, ceea ce va duce la proliferarea necontrolată a acestora.
g. Fumatul este şi el un factor de risc.

CSÎD: De la ce vârste se înregistrează cazurile de leucemie acută în România?

Dr. Mihaela Andreescu: Cazuri de leucemie acută sunt raportate încă din viaţa intrauterină, deci leucemia acută poate aparea la orice vârstă, din păcate.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult