Tulburările de memorie, uitarea sau boli neurodegenerative precum Alzheimer scad mult calitatea vieții pacientului dar și a familiei acesteia. Despre speranțe de tratament curativ, îmbunătățirea calității vieții pacienților am stat de vorbă cu dr Mihai-Viorel Zamfir, medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale, coordonator centru memorie.
CSÎD: În străinătate se acordă mare atenție acestei patologii. Ne putem aștepta ca în viitor să apară un tratament eficient pentru vindecarea afecțiunii Alzheimer?
Dr Mihai-Viorel Zamfir: Medicamentele existente în prezent reușesc să încetinească evoluția bolii. Sunt studii în care se încearcă găsirea unui tratament curativ, care să vindece boala, dar deocamdată nu a fost descoperit un astfel de medicament. De aici importanța mare a prevenției și a diagnosticului precoce, în stadiile incipiente boala fiind mult mai ușor de controlat.
CSÎD: În general, când ne gândim la Alzheimer, ne gândim la specialitatea medicală psihiatrie. Un pacient cu tulburări de memorie, necesită consult și la alte specialități medicale? De ce?
Dr Mihai-Viorel Zamfir: Afecțiunile care produc scăderea memoriei sunt numeroase. Boala Alzheimer seste principala cauză, alte afecțiuni includ bolile cerebro-vasculare, hematoame subdurale, afecțiunile tiroidiene, deficitul de vitamina B12, anemia, boala renală cronică și lista este lungă. O evaluare completă a unui pacient care prezintă probleme de memorie trebuie să includă evaluarea acestor afecțiuni, de aici importanța implicării unor specialități medicale ca neurologia, geriatria, medicina internă, medicina de familie, endocrinologie.
CSÎD: În străinătate sunt destul de răspândite, la noi această zonă pare încă la început. Ce înseamnă, de fapt, un centru al memoriei?
Dr Mihai-Viorel Zamfir: Un centru al memoriei este o instituție de tip ambulatoriu care oferă servicii specializate de diagnostic precoce și tratament pentru pacienții cu tulburări neurocognitive și suport pentru pacienți și membrii familiilor acestora. În centrele memoriei asistența este asigurată de către echipe interdisciplinare alcătuite din medici (psihiatru, neurolog, geriatru), psiholog clinician, psihoterapeut, asistent medical, asistent social, kinetoterapeut, terapeut ocupațional.
Centrele memoriei diferă față de alte instituții implicate în asistența pacienților cu afecțiuni cognitive prin nivelul ridicat de specializare al profesioniștilor, paleta de servicii diversificată, lucrul în echipe interdisciplinare și abordarea unui model de asistență integrată bio-psiho-social.
CSÎD: Cum trebuie să te comporți cu pacientul care are Alzheimer? Ce lucruri trebuie să faci ca evoluția bolii să nu fie foarte rapidă? Ce trebuie să nu faci niciodată?
Dr. Viorel Mihai Zamfir: Comunicarea eficientă cu pacientul este esențială. Datorită scăderii capacității de înțelegere a pacientului se recomandă utilizarea unui limbaj simplificat, adaptat stadiului afecțiunii și nivelului de înțelegere a pacientului. Este nevoie de răbdare și toleranță atunci când repetă același lucru de mai multe ori sau când prezintă alte comportamente repetitive. Să nu uităm că pacientul se comportă în acest fel din cauza afecțiunii și nu din propria voință.
CSÎD: În viața de zi cu zi este greu pentru o familie să aibă mereu atitudinea potrivită cu un adult care are tulburări de memorie și produce poate fel și fel de situații încurcate…
Dr. Viorel Mihai Zamfir: În orice caz pacientul nu ar trebui acuzat sau certat pentru aceste comportamente, pentru lipsa de memorie, pentru scăderea înțelegerii; blamarea îl poate irita și îi poate produce frustrare persoanei cu boală Alzheimer, ceea ce înrăutățește situația.
Sunt foarte importante implicarea pacientului în activități care presupun antrenament cognitiv și stimularea pacientului: terapie ocupațională, socializare, derularea unui album cu fotografii de familie, exerciții cum ar fi rezolvare de rebusuri, art-terapie, dans terapie, meloterapie. În același timp trebuie pus pe mișcare și pe o nutriție sănătoasă, care sunt esențiale la orice vârstă și în mod special la vârstnici.