Să fumezi este o modalitate de a fi în rând cu cei pe care îi admiri sau în preajma cărora te afli. Sau poate fi o modalitate de relaxare. Sau fumatul te ajută să te destresezi. Însă, efectele negative asupra sănătății nu sunt puține și deloc de neglijat. Ce conține însă o țigară? La ce vârste încep conaționalii noștri să fumeze? A răspuns la aceste întrebări dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie din cadrul Societății Române de Pneumologie.
CSÎD: La ce vârste se apucă românii de fumat?
Dr. Monica Marc: Datele oferite de studiului Global privind Consumul de Tutun la Adulți, 2018, în România arată că vârsta medie de inițiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenți zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaților și 18,3 ani în rândul femeilor).
CSÎD: Ce conține o țigară?
Dr. Monica Marc: Compoziția tutunului: fumul de țigară cuprinde peste 7000 de constituenţi toxici, incluzând 50 de substanțe cunoscute cu potențial carcinogen. Cele mai importante substanțe sunt: nicotina, gudronul, acetona, arsenicul, monoxidul de carbon, cadmiul, acidul cianhidric, hidrocarburile aromatice policiclice, nitrosaminele, formaldehida etc. Nicotina este principalul compus chimic care se găsește în plantele de tutun și care generează dependență.
CSÎD: Spuneți-ne, vă rugăm mai multe despre nicotină.
Dr. Monica Marc: Nicotina se găsește sub forma unui lichid incolor, solubil în apă, ușor absorbit în piele și mucoase. Aceasta este un drog psihoactiv care, prin utilizare repetată, determină o dependenţă puternică, la fel de puternică ca heroina sau cocaina.
CSÎD: Ce este gudronul?
Dr. Monica Marc: Gudronul este o substanță lipicioasă asemănătoare catranului de pe drumuri, produsă prin distilarea din diverse materiale: lemn, cărbune, petrol etc. Monoxidul de carbon este un gaz otrăvitor asemănător fumului ce este emanat de pe țeava de eșapament a mașinilor.
CSÎD: De ce sunt țigările atât de blamate?
Dr. Monica Marc: S-a demonstrat științific, prin numeroase studii clinice efectuate de-a lungul timpului, că tutunul cauzează numeroase probleme de sănătate, acesta fiind și motivul pentru care se încearcă, prin politici de renunțare a tutunului, scăderea consumului.