Anticoncepționalele au o multitudine de beneficii atunci când vorbim despre evitarea sarcinilor nedorite. Există însă și reguli ce trebuie respectate atât la pilulele anticoncepționale cât și la pilula contraceptivă de urgență sau pilula de a doua zi cum mai este cunoscută. Dr. Oana Grigore, medic ginecolog vorbește despre cum se utilizează cu succes pilula de a a doua zi.
CSÎD: Când ar putea pilula de a doua zi să nu funcționeze?
Dr. Oana Grigore: Există câteva situații când pilula de a doua zi ar putea eșua:
CSÎD: Cum se utilizează corect pilulele anticoncepționale de urgență?
Dr. Oana Grigore: Pilula ar trebui luată cât mai devreme după contactul sexual neprotejat.
CSÎD: Ce avantaje au pilulele anticoncepționale de urgență?
Dr. Oana Grigore: Marele avantaj al pilulei este rapiditatea și ușurința cu care poate fi luată. Eficacitatea este destul de bună, rata de eșec fiind de maxim 2,6%.
CSÎD: Ce dezavantaje au pilulele de urgență?
Dr Oana Grigore: Marele dezavantaj este că au câteva contraindicații și nu pot fi utilizate în toate cazurile care necesită contracepție de urgență.
CSÎD: Pot, de asemenea, cauza și efecte adverse pilulele contraceptive de urgență?
Dr. Oana Grigore: Dureri de cap, dureri abdominale, modificări în ciclul următor, stare de rău, grețuri (dacă ați vomitat în decursul primelor 2 ore de la administrarea pastilei, va trebui inserat steriletul).
Steriletul are avantajul unei mai bune protecții și a eficienței extinse și după fereastra ovulatorie. Un alt beneficiu este că poate fi lăsat intrauterin până la 10 ani (în cazul în care aceasta este dorința pacientei) pentru efectul său contraceptiv.