Scleroza multiplă este o afecţiune cronică, mediată autoimun, ce afectează sistemul nervos central (în special creierul, măduva şi nervii optici), fiind caracterizată prin episoade de inflamaţie, demielinizare focală cu localizări multiple şi afectare axonală importantă. În această perioadă de pandemie de coronavirus pacienţii trebuie să fie atenţi să evite contactarea virsului SARS-COV-2, dar şi la menţinerea într-o formă optimă pe plan mental şi fizic. Am aflat de la dr. Ovidiu Tudor, medic neurolog, ce reguli de stil viaţă trebuie să respecte pacienţii cu scleroză multiplă în pandemia de coronavirus pentru a păstra starea de sănătate stabilă.
CSÎD: Ce reguli pentru a ţine boala în remisie sunt recomandate pacienţilor cu scleroză multiplă în pandemie?
Dr. Ovidiu Tudor: Gestionarea stresului şi a ispitei cu privire la sedentarism şi comoditate reprezintă cheia ce poate deschide uşa exacerbărilor simptomatice sau dimpotrivă a ţinerii acestora sub control. Trăim timpuri interesante, iar impactul, produs de perioada pe care o traversăm se regăseşte din plin în vieţile fiecăruia dintre noi. Incertitudinile şi lipsa activităţilor uzuale au afectat întreaga populaţie, astfel ca şi aceia care nu s-au confruntat niciodată cu probleme, resimt efectele stresului conjunctural, tradus prin anxietate, depresie, atacuri de panică, nelinişte, afectare a calităţii somnului, agitaţie şi gânduri care nu permit relaxarea nervoasă şi psihică. Cu atât mai mult acest lucru va fi resimţit de persoanele cu scleroză multiplă din cauza scăderii pragului de rezistenţa la stres.
CSÎD: Ce ar putea face concret pacienţii cu scleroză multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor: Există însă soluţii şi depinde in totalitate de modul în care vor funcţiona înţelegerea lucrurilor şi factorul motivaţional individual.
Deconectarea de la evenimentele actuale ar putea reprezenta o soluţie utilă, împreună cu implicare în activităţi de dezvoltare personală, de antrenare a creierului prin stimularea lui cu informaţii care să îi permită aprofundarea şi înţelegerea lucrurilor care îl pasionează pe pacient. De asemenea trebuie evitat sedentarismul şi chiar dacă există limitări, putem totuşi desfăşura o serie întreaga de activităţi în perimetrul locuinţelor noastre astfel încât să menţinem un tonus muscular bun, o circulaţie optimă şi o stimulare nervoasă adecvată pentru buna funcţionare a organismului. A nu rămâne blocaţi într-o situaţie, într-adevăr dificilă, reprezintă calea de acces spre gestionare corectă a patologiei.
CSÎD: Din ce cauze apare acestă afecţiune neurologică – scleroza multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor: Cauzele sclerozei multiple nu sunt, încă, pe deplin elucidate, dar se presupune că este vorba despre mai mulţi factori de mediu sau exogeni (infecţii cu anumite virusuri, deficitul de vitamina D, expunerea la anumite substanţe toxice, fumatul), care pot declanşa mecanismele de instalare ale bolii, în rândul persoanelor cu susceptibilitate genetică (predispoziţie genetică)