Piciorul diabetic este o complicaţie frecventă a diabetului zaharat, persoanele cu diabet având un risc mare de apariţie a ulceraţiilor la nivelul piciorului, asociat cu neuropatia periferică şi autonomă, precum şi cu macro şi micro-angiopatia.
Senzitivitatea la nivelul membrelor inferioare scade drastic la persoanele cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă o predispoziţie ridicată la apariţia ulceraţiilor, şi orice mică leziune produsă în zona piciorului, a degetelor sau a tălpii, fără o abordare de specialitate şi un tratament corespunzator, se poate infecta şi poate duce la amputaţie.
Ulceraţiile piciorului diabetic sunt determinate de o serie de factori importanţi:
Neuropatia periferică senzitivă şi motorie reprezintă cauza cea mai frecventă a apariţiei ulceraţiilor piciorului diabetic.
Un alt factor important este circulaţia deficitară a sângelui, dată de arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare, care încetineşte procesul de vindecare a ulceraţiilor şi dă per ansamblu un prognostic negativ evoluţiei acestora. În plus, hiperglicemia cu care se confruntă persoanele cu diabet, este un alt factor de risc, care contribuie la suprainfecţie, necesitând o abordare terapeutică specifică.
„O persoană cu ulceraţii poate să observe semnele, sau să nu observe nimic, pentru că, la fel cum simptomatologia diabetului zaharat poate să fie, de multe ori, una ştearsă, ca de exemplu pacientul poate să bea apă mai mult, să urineze mai des, dar să îşi găsească întotdeauna explicaţii la toate aceste simptome, fără să se gândească la diabet şi, astfel, întârzie prezenţa la doctor, la fel se întâmplă şi cu pacientul cu picior diabetic”, explică dr. Raluca Popescu, Medic Primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi formator în Îngrijirea Piciorului Diabetic.
Totodată, dr. Raluca Popescu indică şi că orice pacient cu diabet care are o modificare la nivelul piciorului, chiar dacă nu este o plagă deschisă, ci prezintă doar neuropatie, se află într-o anumită clasă de risc şi trebuie evaluat corespunzător.
Potrivit specialiştilor, ulceraţiile piciorului diabetic sunt periculoase, în special pentru că, netratate, pot conduce la grave complicaţii şi chiar la invaliditate. Amputaţia este pericolul cel mai mare asociat ulceraţiilor, la persoanele cu diabet.
Datele de specialitate arată că, la fiecare 20 de secunde, se realizează o amputaţie asociată piciorului diabetic. Pe plan mondial, statisticile arată că peste 250 de milioane de persoane cu diabet zaharat au suferit complicaţii ale piciorului diabetic. Dintre acestea, 25% prezintă ulceraţii şi, foarte grav, 1 din 5 persoane cu diabet au avut parte de o amputaţie.
Persoanele cu diabet zaharat sunt sfătuite să introducă în rutina zilnică de îngrijire, examinarea atentă a picioarelor, astfel încât să observe din timp apariţia eventualelor răni la suprafaţa pielii, care în cazuri avansate, pot ajunge să afecteze oasele şi tendoanele.
„Un semn evident al ulceraţiilor piciorului diabetic este cel al apariţiei soluţiei de continuitate la nivelul tegumentului piciorului. Durerea, de asemenea, este un indicator de multe ori al suprainfecţiei, însoţită astfel de miros neplăcut. Totuşi, de multe ori durerea lipseşte din cauza prezenţei neuropatiei ce implică o hipoestezie la nivel distal, motiv pentru care este necesar ca pacientul cu diabet zaharat sa fie descălţat şi evaluat ori de cate ori intră într-un cabinet medical. Sunt pacienţi care ajung la medic, uneori, cu un corp străin în picior, pe care nu îl simt, iar din aceasta trebuie înţeles că, de vreme ce sensibilitatea este redusă, persoana cu diabet, familia acesteia dar şi cadrele medicale trebuie să acorde cu atât mai multă importanţă examinării picioarelor”, arată dr. Raluca Popescu.
Din perspectiva specialistului în îngrijirea piciorului, ulceraţiile sunt evaluate în funcţie de gravitatea lor. Există situaţii în care, deşi ulceraţiile nu au apărut încă, riscul de apariţie la un pacient cu diabet este unul ridicat. La următorul nivel sunt cazurile în care ulcerul, deşi este prezent, nu este încă infectat. Cele mai grave cazuri sunt acelea în care ulcerul este infectat şi profund.
„Pentru buna îngrijire a piciorului, persoanele cu diabet sunt sfătuite să utilizeze creme speciale pentru îngrijirea piciorului diabetic, din ingrediente naturale, sunt şi ele esenţiale în îngrijirea piciorului”, precizează dr. Raluca Popescu.
Atât persoanele care au fost recent diagnosticate cu diabet, dar încă nu deţin toate informaţiile necesare despre boală, precum şi persoanele care suferă de diabet de mai mult timp şi se afla într-o categorie de risc, sunt încurajate să îşi schimbe stilul de viaţă şi rutina de îngrijire a picioarelor, astfel încât să prevină factorii care duc la apariţia piciorului diabetic: