”Afecțiunile reumatice degenerative (osteoartrita sau artroza) care apar ca urmare a distrugerii cartilajului articular au înregistrat o incidență tot mai crescută” explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie. În mod normal, aceste boli apar ca urmare a deteriorării treptate și îmbătrânirii cartilajului articular odată cu vârsta, dar în ultimii ani ele au devenit însă tot mai frecvente și în rândul populației tinere.
Și pandemia a avut rolul ei nefast în creșterea incidenței bolilor reumatice din cauza faptului că multe persoane au devenit mult mai sedentare peste noapte și s-au îngrășat. Am aflat de la dr. Ruxandra Constantina semnele și simptomele bolilor reumatice și cauzele pentru ca ne îmbolnăvim mai devreme de boli din sfera reumatică.
CSÎD: De ce se instalează și la populația mai tânără afecțiuni reumatice precum: artroza sau osteoartrita?
Dr. Ruxandra Constantina: Cel mai probabil ca urmare a unui stil de viață nesănătos (alimentație, sedentarism), obezitate, suprasolicitarea articulațiilor prin efort fizic intens neadecvat, prin mișcări repetitive, postraumatic, expunere prelungită la frig; fumatul.
CSÎD: Ce zone ale organismului sunt mai des afectate de reumatism?
Dr. Ruxandra Constantina: Cele mai afectate sunt articulația genunchiului (gonartroza), a șoldului (coxartroza), articulațiile mâinilor, coloana vertebrală (spondiloza).
CSÎD: Ce semne si simptome ne-ar putea trimite cu gândul că suferim de o boală reumatică?
Dr. Ruxandra Constantina: Artroza se caracterizează prin apariția durerilor la nivelul articulației afectate, a oaselor și mușchilor din regiune, permanantă, surdă, cu perioade de exacerbare; durerea este accentuată la mișcare și calmată de repaus, însoțită de redoarea articulației, în special matinală, diferite grade de limitare a mișcărilor cu pierderea treptată a flexibilității articulare. Pot apărea și semne de inflamație, de exemplu tumefierea articulației, cu roșeață și creșterea temperaturii locale; deformare articulară.