Auzim des spunându-se în sezonul rece mai în glumă mai în serios: ”mă supără romantismul”… Adică s-au instalat durerile reumatice. Pare normal să ne supere din când în când reumatismul, însă aceste dureri nu trebuie lăsate neinvestigate. Există terapii complementare și tratamente medicamentoase ce se impun în cazul unor pacienți diagnosticați cu afecțiuni din sfera reumatologiei.
”Orice durere apărută la nivelul unei articulații trebuie investigată la medicul reumatolog, care va prescrie analizele adecvate (parametrii inflamatie sanguini, radiografie, TC, RMN, ecografia părților moi). De asemenea se va recomanda tratamentul personalizat, local și general” a explicat dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină generală, medicină de familie și apifitoterapie.
CSÎD: Ce ar mai fi de făcut pe lângă investigații dacă ne confruntăm cu dureri reumatice?
Dr. Ruxandra Constantina: În plus, recomandările privind ajustarea stilului de viață (scăderea în greutate, combaterea sedentarismului, alimentație antiinflamatorie), efectuarea de ședințe de fizio și kinetoterapie, laser terapie sunt deosebit de importante pentru ameliorarea simptomatologiei.
CSÎD: De ce reumatismul se activează când plouă afară și temperaturile sunt scăzute?
Dr. Ruxandra Constantina: Artroza este o boală meteosensibilă, adică simptomele pot fi declanșate sau accentuate în funcție de variațiile atmosferice. Astfel, temperaturile scăzute, umezeala, modificările presiunii atmosferice, pot declanșa dureri articulare, uneori foarte accentuate, afectând mobilitatea activă și pasivă a articulației. În plus, mai pot apărea dureri dacă persoana a suferit în trecut fracturi sau luxații.
CSÎD: Și tinerii pot suferi de reumatism? Dar copiii?
Dr. Ruxandra Constantina: Tinerii și copii pot fi afectați de reumatism articular acut (postinfecțios, cauzat de streptococul beta hemolitic) sau forme autoimune (artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, spondilita).