Dr. Ştefan Tucă, chirurg: varicele pot fi letale

Circulaţia venoasă este controlată şi de către valvele de pe parcursul venelor. Dacă acestea nu mai funcţionează corect, apar varicele, care pot fi chiar letale.
  • Publicat:
Dr. Ştefan Tucă, chirurg: varicele pot fi letale

Se estimează că până la 25 la sută dintre femeile cu probleme circulatorii periferice şi până la 15 la sută dintre bărbaţi ajung să se confrunte cu prezenţa venelor varicoase vizibile.

“Varicele sunt mai frecvente la femei şi sunt influenţate de sarcină, pentru că fătul exercită o compresiune pe vena cavă inferioară în care se varsă în venele femurale, iar în venele femurale se varsă venele safene, responsabile de apariţia varicelor. Deci e mai frecventă la femei. E legată şi de predispoziţia genetică. În general mamele transmit riscul de a face varice, mai ales către fiice”, afirmă medicul primar chirurg Ştefan Tucă.

În mod normal, circulaţia sănătoasă a sângelui presupune pomparea acestuia de către inimă, prin artere, spre ţesuturile periferice, şi întoarcerea sângelui înapoi, prin vene. Circulaţia venoasă este ascendentă şi este controlată şi de către valvele de pe parcursul venelor. Dacă acestea nu mai funcţionează corect, sângele stagnează la nivel periferic şi astfel, în timp, apar varicele.

Varicele pot fi foarte periculoase

“La persoanele cu varice, în cordoanele varicoase, care sunt mai întortocheate, sângele circulă mai lent decât în venele normale şi are tendinţa să se coaguleze. Dacă se coagulează, în cordonul varicos respectiv, apare un cheag, iar complicaţia se cheamă tromboflebită. Cheagul acesta, din păcate, nu rămâne cantonat şi realizează o inflamaţie locală şi un blocaj al venei varicoase. El se poate fragmenta, poate fi tras înapoi în circulaţia mare către cord şi cordul îl poate împinge către plămâni, către creier, către membre şi se poate muri, pacientul poate face accident vascular cerebral, infarct miocardic, tromboembolism pulmonar”, descrie medicul Ştefan Tucă riscul pe termen lung al insuficienţei venoase cronice.

La ora aceasta, riscul de varice este mare şi din cauza sedentarismului, a obezităţii, dar şi a meseriilor care presupun stat în picioare. De asemenea, sportul intens, băile fierbinţi, epilarea cu ceară fierbinte, fumatul, excesul de alcool şi anticoncepţionalele cresc riscul de a face varice. Dilatarea venelor aduce cu sine neplăceri precum senzaţia de picior greu, durerile, furnicăturile şi chiar sângerările. De aceea, se impune vizita la medic pentru că, la ora actuală, există mai multe soluţii, unele minim invazive pentru tratarea varicelor.

Cum se tratează varicele

“Ca proceduri minim invazive, eu fac ablaţie cu radiofrecvenţă, laser endovenos care are aceleaşi principii ca şi ablaţia cu radiofrecvenţă şi cam cu aceleaşi rezultate, doar că temperatura eliberată de fibră e ceva mai mare la laserul endovenos. Şi mai fac laser transdermal pentru spider şi telangiectazii. Ablaţia cu radiofrecvenţă şi laserul endovenos se fac sub ghidaj ecografic. Aceste proceduri sigilează toată vena safenă de sus până jos şi întrerup comunicarea între aceasta şi sistemul venos profund prin nişte alte vene care se cheamă comunicante. Practic, se rescrie arhitectura venoasă local”, descrie medicul chirurg câteva dintre opţiunile terapeutice pentru varice.

Înainte de a aplica procedurile, pacienţii cu varice sunt evaluaţi de către medic şi trebuie să facă o ecografie de tip Doppler pentru a evalua stadiul insuficienţei venoase. În funcţie de gravitatea situaţiei, se decide cea mai bună opţiune terapeutică. În cazul intervenţiilor mai complicate, cu risc de sângerare, pacienţii sunt monitorizaţi 24 de ore înainte de a pleca acasă. Specialistul mai spune că în fazele mai avasate, când s-a instalat deja ulcerul varicos, acesta se tratează înainte de se face intervenţia chirurgicală. Ideal ar fi ca aceste probleme să se rezolve cât mai rapid pentru că amânarea intervenţiilor nu duce decât la agravarea situaţiei. După intervenţie, medicii au câteva recomandări speciale pentru pacienţi.

“Purtarea ciorapilor este utilă, dar trebuie purtaţi ciorapi care au un anumit grad de compresie (3 le dau eu pacienţilor mei), care se poartă 2-3 luni post operator. După procedeele acestea mai noi pe care le-am enumerat, riscul de recidivă e de 4% în 5 ani”, spune medicul primar chirurg Ştefan Tucă.

În plus, un regim de viaţă sănătos care presupune dietă bogată în legume şi fructe, mişcare şi hidratare corespunzătoare poate fi de mare folos în a evita agravarea varicelor. La fel de utile sunt evitarea hainelor strâmte, a duşurilor fierbinţi şi purtării tocurilor timp îndelungat.

Urmărește CSID.ro pe Google News