Dr. Tatiana Popescu: Cât costă dacă ne îmbolnăvim de gripă vs dacă ne vaccinăm antigripal

Gripa nu a dispărut, chiar dacă nu a fost în atenția presei acum în timpul pandemiei de coronavirus.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Cât costă dacă ne îmbolnăvim de gripă vs dacă ne vaccinăm antigripal
foto: Shutterstock

”Trebuie să reținem că gripa este o boală cu contagiozitate destul de ridicată și astfel riscăm să îmbolnăvim și ceilalți pacienți din camera de gardă, care pot fi imunodeprimați și cărora gripa le-ar putea fi fatală” explică medicul de familie Tatiana Popescu. Am aflat ce costuri implică îmbolnăvirea cu gripă, cât costă vaccinul antigripal și cum ne putem feri de gripă.

 

CSÎD: Putem să ne autodiagnosticăm cu gripă după simptome și să evităm să mai trecem pe la medic de familie sau la camera de gardă?

Dr. Tatiana Popescu: În general, simptomele gripei sunt cunoscute și știm că atunci când avem dureri mari de cap: cefalee, dureri articulare sau musculare, nu este o răceală banală și este posibil să fie o infecție cu virus gripal. În acest caz, este mai bine să nu mergem direct la camera de gardă, ci mai degrabă să ne sunăm medicul de familie pentru o teleconsultație. Iar acesta să ne îndrume fie către un test de gripă sau să ne dea o schemă de tratament adecvată. Și să ne urmărească evoluția pentru următoarele zile.

Vaccinul antigripal se poate administra și prin programul Național de Vaccinarea antigripală

CSÎD: Cât costă un vaccin antigripal și cât ar costa o îmbolnăvire cu gripă?

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinurile gripale se găsesc în România atât în lanțurile de farmacii, cât și în cadrul Programului Național de Vaccinare antigripală prin medicii de familie. Un vaccin antigripal nu costă mai mult de 60 de lei, astfel poate fi o prima opțiune în vederea protejării împotriva bolii. Pe de altă parte costul unei îmbolnăviri poate ajunge la mii de lei dacă boala evoluează și apar complicații. Costul minim al tratamentului de început poate fi aproximativ 150-200 de lei. La costul financiar trebuie adăugat însă și costul sănătății pacientului nostru care suferă pe o perioadă de minim 7-10 zile sau chiar mai mult în formele severe și complicate.

Măsuri de protecție împotriva gripei

CSÎD: Cum ne putem proteja de gripă?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru a ne proteja în primul rând trebuie să respectăm măsurile de igienă atât de cunoscute: spălarea mâinilor cu săpun cât mai des posibil, purtarea măștii de protecție când avem suspiciunea ca suntem infectați sau când bănuim că cineva din jurul nostru este infectat, folosirea dezinfectanților de mâini cât și pe cei de suprafețe. Bineînțeles ca cea mai sigură cale de a ne proteja împotriva virusului gripal este vaccinarea, care în acest moment în România este la îndemâna tuturor.

Dr. Tatiana Popescu: De ce pacienții care au avut COVID-19 trebuie să se ferească de gripa?
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult