Dr Tatiana Popescu: Ce boli poate provoca poluarea din orașe

Bronșite, rinite alergice și chiar astm pot apărea din cauză expunerii îndelungate la aer poluat.
  • Publicat:
Dr Tatiana Popescu: Ce boli poate provoca poluarea din orașe
Dr Tatiana Popescu, foto arhivă

Fără aer nu putem trăi. Cu cât aerul pe care îl respirăm este mai curat, mai pur, cu atât starea de sănătate este mai bună. Confortul de care ne bucurăm astăzi, mai ales în marile orașe, are prețul său. Sau prețurile sale. Printre ele se numără și poluarea. Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie despre bolile care pot fi provocate de aerul poluat.

 

CSÎD: Aerul pe care îl respirăm în orașele mari nu este cel mai pur. Ce consecințe are asupra bolilor din sfera respiratorie?

Dr. Tatiana Popescu: Este bine știut faptul că orașele mari, în zilele noastre, sunt extrem de poluate. Din păcate, calitatea aerului atinge în anumite momente pragul limită lucru care duce la afectarea sferei ORL, dar și la afectarea pulmonară. Microparticulele de diverse dimensiuni odată ajunse în tractul respirator pot determina inflamarea locală, segmentară sau chiar în totalitate a componentelor arborelui bronșic: laringe, trahee, bronhii principale, segmentare, bronhiole și chiar alveolele.

Această inflamație persistentă duce în timp la probleme mult mai grave cum ar fi abcese pulmonare, bronșite cronice, astm bronșic sau chiar cancer pulmonar, mai ales dacă se asociază și cu fumatul.

Ar putea ajuta aerosolii să menținem sănătatea aparatului respirator?

CSÎD: Ce este terapia cu aerosoli?

Dr. Tatiana Popescu: Terapia cu aerosoli este o procedură bine cunoscută de marea majoritate dintre noi. Fie că se realizează cu ajutorul aparatelor de aerosoli, folosite mai mult în cazul copiilor, fie că se realizează natural pe plajă sau în salină, aerosoli sunt de fapt particule foarte mici din diferite substanțe care reușesc să ajungă în plămânul nostru până la cele mai mici ramificații pentru a face bronhodilatație și a scădea inflamația produsă de noxele și poluanții atmosferici inhalați.

Boli în care sunt recomandați aerosolii

CSÎD: În ce tip de afecțiuni este recomandată?

Dr. Tatiana Popescu: De cele mai multe ori terapia cu aerosoli se recomandă atât în afecțiunile sferei ORL cât și în afecțiunile traheo-bronho-pulmonare. Dintre acestea putem reaminti rinita acută sau cronică, sinuzitele, faringitele, traheita, bronșitele și bronșiolitele sugarului, wheezing recurent, pneumonii, bronșite cronice, tuse persistentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult