Scolioza este o patologie a coloanei ce presupune arcuirea coloanei vertebrale în 3 planuri: stânga sau dreapta, sus și jos, față-spate determinând astfel un aspect de litera „S”. Despre gradele scoliozei, simptomele acestei afecțiuni dar și diagnostic vorbește dr. Tatiana Popescu, medic de familie.
CSÎD: Există mai multe tipuri de scolioză?
Dr. Tatiana Popescu: În funcție de cât de gravă este scolioza se poate împărți pe mai multe grade 0-30 grade, 30-50 grade, peste 50 grade.
CSÎD: Cine este predispus la scolioză?
Dr. Tatiana Popescu: Cel mai adesea scolioza apare la vârste fragede când coloana vertebrală este în creștere și nu este definitivată nici osos nici în ceea ce privește toate elementele musculare, ligamentare sau chiar articulare. Astfel copii sunt cei mai predispuși la apariția curburilor patologice prin suprasolicitare inegală stânga-dreapta sau prin poziția incorectă a corpului.
CSÎD: Ce semne și simptome are?
Dr. Tatiana Popescu: Semnele și simptomele în scolioză pot fi destul de greu de identificat în fazele inițiale ale bolii, lucru care poate duce astfel la agravarea patologiei și întârzierea în aplicarea tratamentelor corespunzătoare. Primele semne care apar în scolioză sunt de obicei cele de senzație de oboseală la perioadele lungi de stat în picioare sau în poziție sezândă incorectă, durerile de spate după orele din clasă sau la after school. Pe măsură ce scolioza se accentuează umerii și șoldurile nu se mai aliniază corect, astfel se ridică un umăr sau șoldul de pe o parte față de cele de partea contralaterală. În cele din urmă pot apărea tulburările de mers sau chiar de poziție a corpului cu asimetrie toracică severă ce poate duce până la tulburări de respirație cu insuficiență respiratorie.
CSÎD: Cum se diagnostichează corect?
Dr. Tatiana Popescu: Diagnosticarea corectă a scoliozei este extrem de importantă pentru a se iniția tratamentul cât mai repede posibil în vederea corecturii totale a acesteia. Pentru a pune cu certitudine diagnosticul de scolioză sunt necesare atât examenul clinic cât și investigațiile paraclinice cum este radiografia coloanei vertebrale. Diagnosticul de scolioză poate fi pus de medicul de familie sau de medicul ortoped care poate stadializa boala și recomanda tratamentul specific fiecărui stadiu al acesteia.