Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal – indicații și mod de acțiune

Am aflat detalii de la un medic de familie despre indicațiile vaccinului gripal, contraindicații și mod de acțiune.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal - indicații și mod de acțiune
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă

„De obicei, gripa debutează ca o răceală banală cu rinoree, febră ușoară, dureri în gât, nas înfundat, tuse și stări de oboseală. Simptomele pot să se agraveze în timp. În unele cazuri, gripa poate fi încă din primele zile de simptomatologie extrem de violentă cu febră înaltă 39-400, dureri musculare, dureri de cap (cefalee), dureri articulare, stare de rău general”, explică dr. Tatiana Popescu, medic de familie. În special la categoriile vulnerabile (copii, seniori, gravide, persoane cu imunitate scăzută) se recomandă vaccinarea antigripală.

CSÎD: Ce complicații poate avea gripa la persoanele cu o stare de sănătate fragilă?

Dr. Tatiana Popescu: Evoluția gripei de cele mai multe ori este spre vindecare. Însă există și cazuri, nu puține, când apar complicațiile acestei infecții, cum ar fi: pneumonie, pleurezie sau chiar insuficiență respiratorie severă ce poate duce la deces.

CSÎD: Ce conțin vaccinurile gripale?

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinurile gripale conțin tulpini ale virusurilor gripale care au fost dominante în populație în sezonul anterior, fiind cel mai frecvent întâlnite la testările persoanelor infectate, acestea fiind tulpina A sau tulpina B.

Fiecare tulpină poate fi de mai multe tipuri. În funcție de câte tulpini conțin ele, pot fi trivalente conținând cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virusul gripal A (H3N2) și virusul gripal B.

De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale (se numesc vaccinuri tetravalente). Acestea conțin un virus suplimentar B.

Vaccinul gripal – mod de acțiune

CSÎD: Cum funcționează vaccinurile gripale?

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal poate fi injectat intramuscular și în acest caz conține virusuri inactivate și poate fi administrat și intranazal și în acest caz este cu virus viu atenuat, acesta din urmă folosindu-se în special la copii.

vaccin, foto shutterstock
foto Shutterstock

Cine primește recomandarea de vaccin gripal?

CSÎD: Cui se adresează vaccinurile gripale?

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal se adresează întregii populații, el fiind recomandat persoanelor cu vârsta de peste 6 luni.

CSÎD: Există contraindicații?

Dr. Tatiana Popescu: Trebuie ținut seama de reacțiile alergice la componentele vaccinului, de aceea producătorul recomandă prudență la administrarea vaccinului acestor persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult