DR. TONI FEODOR: „Medicina este o profesie vocațională, iar interacțiunea umană este de neînlocuit”

În articolele medicale de pretutindeni este notat că Dr. Toni Feodor face chirurgie vasculară. Însă oamenii care l-au cunoscut pot spune lesne că reușește mai mult de atât.
  • Publicat:
DR. TONI FEODOR: „Medicina este o profesie vocațională, iar interacțiunea umană este de neînlocuit”
Foto: Dr. Toni Feodor

L-am întâlnit în cabinetul său în care am înțeles ce înseamnă empatia și devotamentul în tratarea pacientului. Urmărindu-l în sala de operații, mi-am dat seama că astfel de profesioniști fac astfel încât medicina să stea umăr lângă umăr cu arta. În articolele medicale de pretutindeni este notat că Dr. Toni Feodor face chirurgie vasculară. Însă oamenii care l-au cunoscut pot spune lesne că reușește mai mult de atât – face artă vasculară.

Chirurgia vasculară este considerată o specialitate de top în Medicină. Internetul este cea mai la îndemână sursă de informare. Totuși ce credeți că ar trebui să știe fiecare om despre această specialitate și nu a fost menționat până acum?

Dr. Toni Feodor: Medicina vasculară tratează probleme de sănătate pe care noi le considerăm mereu… patologice. Însă, în anumite condiții, ele sunt normale, adică fiziologice, firești odată cu trecerea prin vârste și prin viață. Spun „prin vârste” pentru că, de pildă, femeile au un risc mai mare de a dezvolta boală venoasă cronică, din pricina oscilațiilor hormonale care au consecințe asupra venelor.

Totodată, înaintarea în vârstă aduce cu sine reducerea elasticității venelor. Și spun „prin viață” pentru că stilul de viață al fiecăruia poate sau nu să crească riscurile de boală. În activitatea mea pun mare accent pe prevenție. Totuși, cred că este important ca fiecare persoană să realizeze că înaintarea în vârstă aduce cu sine mai multe vizite la medic. Iar rolul important pe care îl are Medicina este tocmai să ofere calitate vieții.

În ce măsură putem vorbi despre calitatea vieții în România, mai ales în segmentul de populație care are cea mai mare nevoie de medici – populația vârstnică? Serviciile medicale private sunt o opțiune și pentru aceste persoane?

Dr. Toni Feodor: Este o vorbă care spune că în tinerețe ne cheltuim sănătatea ca să reușim să agonisim, iar mai apoi, după vârsta maturității, cheltuim tot ce am agonisit ca să ne recăpătăm sănătatea. Eu însă nu cred că lucrurile stau întocmai așa. Preocuparea pentru sănătate ar trebui să fie permanentă, deci la orice vârstă. Cât despre serviciile private de sănătate și ele ar trebui să fie adaptate societății pentru care au fost gândite.

Și mai cred că medicii ar trebui să trateze cu atenție, răbdare și drag fiecare pacient. Soluțiile economice există. Sau dacă nu există, le putem crea, le putem inventa în beneficiul pacientului. Alte cuvinte în care cred pe deplin spun că „pacientul își alege medicul”. Eu le sunt recunoscător tuturor celor care au încredere în mine și în echipa mea. Mulți pacienți sunt… seniori. Este cu adevărat o împlinire și profesională și personală să pot trata în condiții optime oameni din toate categoriile sociale în spijinul cărora ne străduim în permanență să găsim cele mai potrivite soluții.

Eu încerc și astăzi să îi dau Timpului, timp”

Care este cea mai frumoasă poveste de viață pe care ați întâlnit-o în cabinet?

Dr. Toni Feodor: Un frumos exercițiu de imaginație este acela în care nu mai există pe lume boli și suferință, iar medicii n-ar mai avea ce să trateze. Cred că doar atunci am avea la dispoziție timpul pe care și acum ne-am dori să îl petrecem cu fiecare pacient, pe îndelete. Eu încerc și astăzi să îi dau Timpului, timp.

Știu câte ceva despre fiecare pacient. Sigur, am informațiile care mă ajută să îl plasez pe acel om în „contextul” său de viață. De pildă, dacă natura profesiei pe care o pactică acel pacient implică ore în șir de stat în picioare, el nu își poate schimba întotdeauna domeniul de activitate și atunci este nevoie să încercăm să găsim soluții pe care să le integreze în activitatea lui de zi cu zi. Una dintre laturile frumoase ale profesiei mele este tocmai gândul că, zi de zi, văd zeci de oameni diferiți.

Pe unii îi văd pentru prima dată, pe alții îi cunosc de mulți ani și fiecare control medical este o nouă bornă a poveștii noastre. Cred că cea mai frumoasă poveste de viață pe care o pot întâlni în cabinet este mereu… următoarea. Deși la intensități diferite, nu doar pacienții au emoții înainte de întâlnirea cu medicul, ci și medicul simte o neliniște frumoasă ori de câte ori se deschide ușa cabinetului și intră cineva.

Asta pentru că pacienții intră în „echipa terapeutică” și între medic și pacient se formează un flux de energie, mereu diferit. Dar emoția aceasta anticipativă din secundele în care am în față lista cu programări și deja cunosc numele persoanei care urmează să intre pe ușă deși omul acela îmi este străin are ceva aparte…

Problemele vasculare afectează un număr mare de pacienți. Citeam undeva că 70% dintre români se confruntă, la un moment dat, cu o problemă vasculară. Care este cea mai întâlnită boală pe care o tratați?

Dr. Toni Feodor: O problemă… nu vine niciodată singură. Uneori nu tratăm o singură boală, ci mai multe. Urgențele în specialitatea noastră sunt reprezentate de tromboza venoasă profundă. Pentru aceste cazuri… arta este lupta cu timpul. Tromboza venoasă profundă este o problemă serioasă și urgentă și de aceea am creat un sistem care să ne poată permite să identificăm aceste cazuri și să le tratăm cu prioritate.

Acesta este un subiect extrem de serios întrucât, netratată, tromboza venoasă profundă duce la embolie pulmonară, diagnostic care pentru prea mulți pacienți, din păcate, este capătul drumului. Apoi boala venoasă cronică ne face să rămânem alături de pacienți și în procedurile care presupun medicație anticoagulantă și compresie asupra piciorului afectat dar și în procedurile chirurgicale minim-invazive cum ar fi scleroterapia sau intervenția cu laser. Și, desigur, avem sindromul post-trombotic, ulcerele varicoase, sindroamele venoase vasculare rare…

Creativitatea medicului începe odată cu intenția sa de a se așeza lângă pacient”

Când progresul tehnologic în medicină este atât de uimitor, mai putem vorbi despre creativitate în Medicină?

Dr. Toni Feodor: Creativitatea medicului începe odată cu intenția sa de a se așeza lângă pacient și de a avea disponibilitatea de a-l asculta. Este uimitor cum uneori niște detalii aparent nesemnificative pot fi cheia spre o abordare medicală nouă și curajoasă. Îmi place să le spun pacienților nu doar să piardă în greutate, atunci când este cazul – kilogramele în plus punând o presiune îngrijorătoare asupra venelor –, ci îi sfătuiesc să țină post.

Postul nu este doar despre a fi atent la ce mănânci, este despre a fi atent la tine însuți. Iar vindecarea este un proces complex, nu doar un act medical. Apoi, tehnologia ne oferă ecografia doppler care este de foarte mare ajutor în diagnosticare. Însă, în timpul intervențiilor, realitatea venelor se poate schimba sau poate fi nevoie să reconsideri anumite decizii. Atunci e nevoie și de creativitate, și de curaj.

Însă este esențial ca în Medicină creativitatea să nu se îndepărteze nici de obiectivitate, nici de răbdare, nici de tehnologie. Dar cred că progresul tehnologiei este uimitor tocmai pentru că el a fost este și va fi dictat de creativitatea unor oameni vizionari.

Medicii se luptă mereu cu Timpul – fie în cabinet sau în sala de intervenții, fie în viața lor de dincolo de profesie. Cum este relația Dvs. cu Timpul?

Dr. Toni Feodor: Deseori ne ignorăm, reciproc. Eu pe el – atunci când rămân în clinică până târziu în noapte și nu simt cum trece timpul, „el” pe mine pentru că, după ani la rând în care m-am dedicat profesiei și paciențillor Timpul nu mi-a luat nici entuziasmul din sala de operații, nici speranța că în România atenția pentru prevenție va deveni o prioritate, nici răbdarea de a discuta cu fiecare pacient.

La finalul unei zile cu multe intervenții simt că aș putea să o iau de la capăt, oricând, cu aceeași responsabilitate. Eu și Timpul avem o relație specială, știută doar de noi, o Taină.

Foarte mulți medici aleg să părăsească România pentru orizonturi profesionale mai… ofertante. Ați fost tentat să lucrați în altă țară?

Dr. Toni Feodor: Medicii sunt și ei oameni. În astfel de decizii poate că hotărârea o ia „omul”, nu „medicul”. În concepția mea, medicul ar trebui să poată să-și găsească sensul profesiei oriunde, cu atât mai mult într-un sistem ca al României, în care este mare nevoie de el. Cred că progresul în medicină depinde și de un efort susținut de comunicare continuă între medici, indiferent de businessul medical al cărui logo îl poartă pe cartea de vizită.

Schimbul de experiență și prezentarea bunelor practici sunt importante, de aceea cred că medicii ar trebui să fie ancorați mereu la fenomenele internaționale. Și eu am lucrat temporar în alte țări și în continuare călătoresc foarte mult în scop profesional. Pentru a căpăta viziune este nevoie de experiență, iar întâlnirea cu diferite contexte medicale nu poate decât să sporească experiența. O misiune importantă a specialiștilor este și mentoratul.

Medicina se bazează pe moștenirea informațională de foarte multe generații… Este foarte important ca un medic bun să poată să dea mai departe celor mai tineri din experiența sa. Pe mine mă bucură fiecare întâlnire cu medicii care doresc să afle mai multe despre felul în care lucrez.

Credeți că medicii vor putea fi vreodată înlocuiți de roboți?

Dr. Toni Feodor: În anumite gesturi medicale este util ca medicii să fie măcar ajutați de roboți. Însă Medicina este o profesie vocațională, iar interacțiunea umană este de neînlocuit. Cred că un medic și un robot pot lucra umăr la umăr în beneficiul pacientului, însă îmi e greu să cred că un robot va putea vreodată să privească în ochii pacientului și să-i ofere speranță.

Credeți în telemedicină?

Dr. Toni Feodor: Atunci când este vorba despre second opinion, da. Și atunci când există toate datele care pot fi transmise prin soluțiile informatice.

Medicul trebuie să ajungă la acel nivel al empatiei încât să își imagineze ce simte pacientul și ce se petrece în corpul lui”

Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit la început de drum și pe care îl dați mai departe acum?

Dr. Toni Feodor: Să stau de vorbă cu bolnavul. Degeaba te bazezi pe tratate, ghiduri… dacă nu ai disponibilitatea de a sta de vorbă cu pacientul. Aici imaginația joacă un rol foarte important. Medicul trebuie să ajungă la acel nivel al empatiei încât să își imagineze ce simte pacientul și ce se petrece în corpul lui. Astfel poate găsi cele mai eficiente căi de tratament.

Există o „semnătură” a stilului în care tratați pacienții?

Dr. Toni Feodor: Da, fizic este… invizibilă întrucât îmi doresc ca intervențiile pe care le realizez să nu lase deloc semne vizibile. Desigur, uneori apar hiperpigmentări pe care, și pe acestea, le tratăm cât de mult se poate. Este uimitor faptul că efectele benefice ale intervențiilor cu laser se văd imediat. Adică tratarea varicelor este spectaculoasă, de exemplu. Altfel, îmi doresc ca „semnătura” mea să fie bucuria pacientului.

Ce ar trebui să inventeze Medicina astfel încât să vă uimească?

Dr. Toni Feodor: Medicina a inventat retina artificială, cordul artificial, rinichiul artificial… însă vena artificială nu a putut fi încă inventată. Această structură foarte inteligentă care are rolul să adapteze omul de la o poziție la alta făcând un reglaj fin al volumului și al fluxului sanguine în funcție de context rămâne încă unul dintre marile mistere ale lumii Medicale.

  

Urmărește CSID.ro pe Google News