La ora actuală, există anumite categorii de pacienţi cărora o posibilă contaminare cu coronavirus le-ar putea agrava starea de sănătate. Printre aceştia, se numără şi persoanele care suferă de cancer de piele. Pe lângă această afecţiune, există boli dermatologice care reprezintă urgenţe şi ale căror tratamente nu pot fi amânate. Medicul primar dermatolog Viviana Iordache explică pe larg ce persoane cu boli dermatologice trebuie să respecte strict toate recomandările medicale, dar şi regulile de îngrijire a pielii în condiţiile folosirii intensive a produselor de igienă.
CSÎD: Care sunt urgenţele dermatologice care nu pot fi amânate?
Dr. Viviana Iordache: Dintre urgenţele dermatologice care nu pot fi amânate sunt: urticaria acută care poate merge până la şocul anafilactic; furunculul de la buza superioară în sus care poate merge până la tromboza sinusului cavernos; celulita feţei, eritrodermiile şi alte afecţiuni pe suprafeţe cutanate foarte largi.
Dar chiar dacă nu sunt urgenţe ameninţătoare de viaţă, multe afecţiuni dermatologice se pot complica, croniciza sau suprainfecta. Aceste evoluţii nefavorabile pot duce la necesitatea spitalizării ceea ce este foarte greu de realizat în aceste zile. De aceea, recomand tratamentul de specialitate cel puţin pentru afecţiunile infecţioase, venerologice sau cele cu simptome intense sau în zone dificile.
CSÎD: Care sunt afecţiunile dermatologice care ar putea fi agravate de o eventuală contractare a coronavirusului?
Dr. Viviana Iordache: Toate virozele respiratorii cu manifestări febrile şi inapetenţa determină inclusiv deshidratare cutanată şi pierderea de vitamine şi minerale ceea ce duce la agravarea tuturor afecţiunilor cutanate, în afara de tumori. Toate virozele determină scăderea generală a imunităţii ceea creşte şansele de a se contamina sau de a se agrava şi viroze cutanate, de exemplu herpesurile, zona zooster etc.
CSÎD: Cum ne putem proteja pielea de efectele igienei riguroase? (uscăciune, iritaţii)
Dr. Viviana Iordache: Alegem spălarea cu apa şi săpun normal timp suficient în locul dezinfectantelor/ biocidelor. Clătim abundent, apoi după fiecare spălare, folosim crema hidratantă. Nu purtăm bijuterii de mâini, în special nu cele cu pietre sau din materiale nepreţioase.
Bem minimum 1,5 – 2 ml lichide/zi şi suplimentăm dieta cu acizi grasi omega 3, siliciu organic. Apoi, purtăm mănuşi în afara casei.
CSÎD: Ce ar trebui să ştie pacienţii care sunt în terapii oncologice pentru cancerul de piele în privinţa respectării acestora în perioada pandemiei?
Dr. Viviana Iordache: Pacienţii cu diagnostice oncologice trebuie să ia în serios izolarea la domiciliu şi desfăşurarea normală a schemelor de tratament după caz. Cancerele cutanate sunt de obicei asociate cu stări disimunitare ceea ce pune aceşti pacienţi în grupe de risc înalt la contaminarea virală.
CSÎD: Cum folosim clorul şi dezinfectanţii pe bază de clor astfel încât să nu ne pună în pericol sănătatea?
Dr. Viviana Iordache: Recomand folosirea clorului în soluţii diluate (vezi produsele de pe piaţă). Dacă avem cloramină, putem face o soluţie cu 2 cl la 1 l apă. Clătim abundent şi aerisim, nu folosim în incinte care nu au ventilaţie naturală.
CSÎD: Cum ne îngrijim unghiile şi cuticulele în condiţiile în care saloanele nu mai funcţionează temporar?
Dr. Viviana Iordache: Unghiile se taie drept şi/sau se pilesc, apoi se dau cu creme grase, unturi, uleiuri dacă nu avem produse speciale. Recomand seara sucul de lămâie care se ţine 5-10 minute, apoi uleiul. Daca nu suntem obişnuite, nu ne ocupăm de cuticule sau de colţurile de unghie. Eventualele mici răni sunt porţi de intrare pentru germeni.