Durerea abdominală, motiv de îngrijorare

În era bolilor grave, orice disconfort din sfera gastrointestinală ar trebui să vă pună pe gânduri. Evident, nu trebuie să intraţi în panică. Însă luaţi în calcul faptul că disconfortul persistent, care nu se traduce prin ulcer, sindrom de colon iritabil sau febră musculară, poate anunţa o afecţiune malignă.
  • Publicat:
Durerea abdominală, motiv de îngrijorare

În era bolilor grave, orice disconfort din sfera gastrointestinală ar trebui să vă pună pe gânduri. Evident, nu trebuie să intraţi în panică. Însă luaţi în calcul faptul că disconfortul persistent, care nu se traduce prin ulcer, sindrom de colon iritabil sau febră musculară, poate anunţa o afecţiune malignă.

Când ţi-e lumea mai dragă, o durere de stomac se insinuează în peisaj, accelerându-se şi amintidu-ţi de faptul că ai sărit peste vreo masă importantă, că ai băut multă cafea, că te-ai delectat cu băuturi acidulate şi că nu ţi-ai făcut norma de 8 ore de somn. Dacă te străduieşti puţin şi lucrezi întru remedierea problemelor descrise mai înainte, atunci durerile trecătoare din sfera abdominală au devenit istorie. Totuşi, există riscul unor recidive care nu ţin neapărat de stilul de viaţă.

Printre cauzele frecvente ale durerilor se poate număra, de exemplu, menstruaţia. De vină este secreţia de prostaglandine, hormoni care determină contracţii ale musculaturii uterine, iar aceasta la rândul său se traduce prin disconfort abdominal. Dar această durere este trecătoare şi cedează uşor la amestecuri de paracetamol şi ibuprofen.

Ce te faci însă dacă durerea de stomac este însoţită şi de senzaţia de vomă, lipsa apetitului sau senzaţia de arsură? “Gastrită” ar putea fi diagnosticul, frecvent în rândul persoanelor tinere pentru care stresul profesional a devenit un mod de viaţă. Însă şi excesele bahice, anemia pernicioasă sau diverse infecţii, printre care cea cu Helicobacter pylori ar putea duce la inflamarea şi iritarea mucoasei gastrice.

Sfaturile medicilor vizează investigarea problemelor prin endoscopiei şi analize de sânge, folosirea medicaţiei antiacide şi evitarea alimentelor condimentate. În cazul infecţiilor, s-ar putea să primeşti antibiotice, iar dacă eşti anemică, injecţii cu vitamina B12.

Bacteria vinovată

Ulcerul poate fi o altă cauză a disconfortului abdominal. Dacă acum 30 de ani, medicii credeau că este cauzat de stres şi de abuzul de condimente, astăzi ei ştiu precis că de vină este infecţia cu Helicobacter Pylori. Conform autorităţilor medicale americane, 20% dintre persoanele cu vârste sub 40 de ani şi jumătate dintre adulţii mai în vârstă de 60 de ani sunt purtătoare ale bacteriei despre care nu se ştie exact cum ajunge în organism.

Se pare însă că invazia bacteriană se produce înaintea vârstei de 10 ani şi se transmite în familie. Totuşi, ulcerul nu se declaşează la toţi purtătorii bacteriei. Helicobacter pylori distruge mucoasa stomacului sau duodenului (partea superioară a intestinului subţire) şi dă dureri mai ales atunci când nu mănânci, dureri care se resimt în coşul pieptului.

Consumul de medicamente antiacide, lapte şi alimente atenuează senzaţia neplăcută, care poate apărea şi din cauza consumului cronic de pilule antiinflamatoare. Testele de sânge, de fecale, de respiraţie şi endoscopia digestivă pun diagnosticul precis. Ulcerul se vindecă repede dacă terapia cu antibiotice este însoţită de evitarea excesului de alcool, a stresului şi tutunului.

Un studiu recent al cercetătorilor americani a asociat prezenţa Helicobacter pylori cu un nivel crescut al hemoglobinei glicozilate în sânge, un biomarker pentru nivelul glucozei din sânge şi diabet. Asocierea a fost şi mai evidentă la persoanele cu un indice foarte mare de masă corporală. Printre altele, studiul sugerează şi faptul că bacteria ar avea legătură cu declanşarea diabetului.

Este adevărat că afecţiunea metabolică este strâns legată de obezitate, însă prezenţa bacteriei asociată cu excesul ponderal masiv ar putea sta la baza unor decese din cele 3,8 milioane care se produc anual în lume din cauza diabetului. În aceste condiţii, tratamentul împotriva infecţiei bacteriene ar putea preveni instalarea diabetului la pacienţii cu obezitate.

Mai multe afecţiuni, acelaşi simptom

Refluxul gastric şi indigestia sunt alte două situaţii generatoare de dureri în sfera digestivă. În cazul refluxului, conţinutul acid al stomacului atinge esofagul şi de aici senzaţia de arsură în piept. Hernia hiatală, închiderea incompletă a valvei dintre stomac şi esofag, consumul de cafea, alcool, prăjeli, grăsimi, dulciuri concentrate, fumatul, obezitatea, sarcina, antrenamentele intense, consumul de antiinflamatoare, toate pot sta la baza refluxului gastric.

O dată instalată sensibilitatea, durerea din capul pieptului apare şi în urma ingestiei de citrice, roşii, condimente iuţi, usturoi şi ceapă. Antiacidele sunt soluţia, dar repetarea episoadelor de durere mai des de 2 ori pe săptămână impune vizita la specialist. Cât despre indigestie, medicii menţionează stresul şi mâncatul rapid drept cauze, alături de anxietate, factori infecţioşi şi deficit de enzime. Frecvent întâlnit în cercetările specialiştilor este şi sindromul colonului iritabil, declanşat de stres, alimentaţie sau exces de fibre.

Alături de durere, tulburările de la nivelul colonului pot fi balonarea, constipaţia şi diareea. Soluţia o reprezintă managementul stresului sau al dietei, dar şi unul dintre leacurile consacrate din bucătăria bunicii, ceaiul de mentă. Totuşi lucrurile nu sunt atât de simple, ne avertizează specialiştii americani de la clinica Mayo. Stresul puternic survenit ca urmare a unui abuz mental, trauma unui incendiu şi accidentele de maşină influenţează instalarea sindromului de colon iritabil.

Analizând trecutul emoţional a 2.600 de persoane, medicii au descoperit că mai mult de 50% dintre cei cu sindrom de colon iritabil suferiseră probleme emoţionale în copilărie. Conform statisticilor, pacienţii cu sindrom de colon iritabil merg des la doctor, trec prin numeroase teste şi analize, li se prescriu multe medicamente, au o productivitate scăzută şi ajung frecvent la spital.

Cu alte cuvinte, calitatea vieţii are mult de suferit. Mai puţin riscante sunt gastroenteritele din cauza contaminării cu virusuri din alimente. Acestea dau dureri, crampe, vomă şi diaree, simptome care se atenuează în 24 de ore prin odihnă, consum de apă şi substanţe de rehidratare. 

Cea mai gravă situaţie
În momentul în care durerile sunt persistente, se extind spre zona pelviană, stomacul se umflă şi cu fiecare înghiţitură resimţi senzaţia de saţietate, este momentul să mergi urgent la medic. Specialistul ar putea depista prezenţa unui cancer ovarian sau a unei pietre la rinichi. Însă nu este exclusă nici prezenţa unui cancer gastrointestinal, anunţat în stadii avansate şi de arsuri.

Cauzele bolii nu se cunosc exact, însă printre factorii de risc se numără infecţia cu Helicobacter pylori, vârsta, alimentaţia bogată în produse sărate, afumate, în mezeluri care abundă în nitriţi şi nitraţi, moştenirea genetică, fumatul şi gastrita cronică. Dacă la capitolul gene nu prea putem face mare lucru, stilul de viaţă poate fi îmbunătăţit, iar cele mai eficiente arme provin din dieta mediteraneană care scade riscul de cancer cu 33%. Aşa că faceţi totul pentru a consuma cât mai multe fructe, legume, nuci, ulei de măsline şi peşte.

Alcoolul dă dureri. Nu doar de cap
Nu vă gândiţi că li se întâmplă doar celor care beau din abundenţă şi nu se opresc la o singură porţie rezonabilă. Studii ale specialiştilor americani de la Centrul medical Dartmouth-Hitchcock au demonstrat că un pahar de alcool pe zi poate creşte numărul bacteriilor din intestinul subţire, cu simptomele de rigoare: balonare, durere abdominală, constipaţie şi diaree.

În mod normal, numărul microorganismelor din intestinul subţire este mai mic decât al celor din intestinul gros. Însă din cauza alcoolului, acestea cresc necontrolat şi se hrănesc cu nutrienţi care ar trebui asimilaţi. Astfel, poate fi tulburată digestia corectă şi se instalează malnutriţia. Cercetări mai vechi demonstraseră legătura dintre alcoolism şi acest fenomen neplăcut de la nivelul abdomenului.

Însă asocierea recentă a consumului moderat cu înmulţirea bacteriilor ar trebui să-i pună pe gânduri pe toţi cei care beau cu moderaţie. În cazul bărbaţilor, moderaţie înseamnă nu mai mult de 2 pahare pe zi, iar al femeilor 1 pahar. Acum, specialiştii se întreabă dacă soluţia pentru rezolvarea problemei n-ar putea fi renunţarea la alcool, asociată cu administrarea de antibiotice şi probiotice.

Citeşte şi: Helicobacter pylori ne protejeaza de astm si alergii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
3 porţii de calciu pe zi
3 porţii de calciu pe zi
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”