Durerea – cel mai frecvent simptom al sindromului post-COVID, arată un nou studiu. Soluții existente

Un nou studiu relevă faptul că durerea este cel mai frecvent simptom al sindromului post-COVID, afectând 44% dintre pacienți. Aceste dureri, variind de la dureri musculare la senzații de arsură, depășesc ca frecvență simptomele neuropsihologice și oboseala, și sunt influențate de factori precum vârsta, sexul și nivelul de educație.
  • Publicat:
Durerea – cel mai frecvent simptom al sindromului post-COVID, arată un nou studiu. Soluții existente

Un nou studiu publicat în Journal of the Royal Society of Medicine Open relevă că durerea este cel mai frecvent simptom raportat de persoanele care suferă de sindromul post-COVID, cunoscut și sub numele de long COVID. Aceasta reprezintă aproximativ un sfert din toate simptomele raportate de cei afectați, fiind mai comună decât problemele neuropsihologice, oboseala și dificultățile de respirație.

Durerea, un simptom în sindromul post-Covid

Conform studiului publicat pe 28 august, durerea este cel mai frecvent simptom întâlnit la persoanele care suferă de sindromul post-COVID. Acesta a fost constatat la 44% dintre participanții la studiu, afectând diferite părți ale corpului, inclusiv capul, pieptul și membrele. Deși durerea poate varia ca intensitate și tip (de la dureri surde la senzații de arsură sau furnicături), aceasta este o problemă constantă pentru cei afectați.

Studiul, condus de cercetători de la University College London, a analizat datele auto-raportate de 1.008 persoane din Anglia și Țara Galilor care au experimentat simptome ale sindromului post-COVID timp de cel puțin 12 săptămâni. În urma analizei datelor, cercetătorii au descoperit că durerea reprezintă peste 26% din totalul simptomelor raportate.

Studiul a identificat, de asemenea, factori precum vârsta, sexul, etnia și nivelul de educație, care influențează intensitatea simptomelor post-COVID. Persoanele în vârstă, femeile și indivizii din comunitățile mai puțin favorizate au raportat simptome mai severe.

„În general, persoanele în vârstă au experimentat simptome mult mai intense, iar femeile au fost mai susceptibile la dureri severe decât bărbații”, a declarat David Sunkersing, PhD, autorul studiului.

Mecanismele durerii în sindromul post-COVID

Încă există multe necunoscute despre legătura dintre sindromul generat de Covid și durere. Una dintre teoriile avansate sugerează că inflamația declanșată de virus perturbă funcționarea neurovasculară, ceea ce duce la durere. De asemenea, există dovezi că sindromul post-COVID poate deteriora terminațiile nervoase mici, provocând o neuropatie de fibre mici, ceea ce poate explica senzațiile neplăcute de arsură și durere ascuțită resimțite de pacienți.

„Inflamația cauzată de virus face ca sistemul imunitar să devină haotic, perturbând funcționarea nervilor și a vaselor de sânge”, a explicat Dr. W. Michael Brode, director medical al Programului Post-COVID-19 de la UT Health Austin.

Tratarea durerii asociate sindromului post-COVID

Tratamentul durerii asociate sindromului post-COVID include abordări variate, de la modificarea stilului de viață și terapii fizice și cognitive, până la utilizarea medicamentelor precum antiinflamatoarele nesteroidiene și medicamentele pentru durerea neuropatică. În cazurile severe, pot fi recomandate tratamente experimentale, cum ar fi terapia cu oxigen hiperbaric sau medicamente utilizate pentru tulburări autoimune.

Cercetările privind sindromul post-COVID continuă, iar experții speră că noi tratamente eficiente vor apărea în viitorul apropiat.

Sursă – https://www.health.com/long-covid-symptoms-pain-8707022

Sursă foto – DC_Studio / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”