Durerea de spate lombară poate iradia către mușchii fesieri/șolduri și poate coborî pe picior. Unele paciente acuză dureri și în zona coccisului, care se manifestă în poziția șezândă, la ridicarea în picioare sau chiar în timpul defecației sau al contactului sexual. Astfel de dureri pot fi intermitente sau constante și se pot agrava în timp.
Durerile pot fi locale sau răspândite și pot fi percepute sub formă de disconfort sau dureri ascuțite, musculare și arzătoare, precum și sub formă de furnicături și amorțeală în picioare. Ligamentele utero-sacrate și fundul de sac Douglas sunt cel mai frecvent afectate de endometrioză. Aceste dureri sunt cauzate de cele mai multe ori de endometrioza ligamentelor utero-sacrate care irită nervii din apropiere, iar în cazuri rare, de endometrioza nervilor somatici, spune dr. Gabriel Mitroi, medic primar Obstetrică-ginecologie, cu competenţe în tratamentul şi diagnosticarea endometriozei.
În afară de durerile menționate, aceste forme de endometrioză cauzează, de asemenea, și dureri la contactul sexual, precum și dereglări ale tranzitului intestinal.
Un studiu efectuat de o echipă din SUA pentru a afla prevalența durerii de picioare la femeile cu endometrioză arată că acest simptom este unul destul de frecvent și poate afecta unul sau ambele picioare.
Din cele 94 de femei care au participat la studiu, 48 au raportat dureri de picioare, 27 dintre acestea acuzând dureri bilaterale. Majoritatea pacientelor au avut dureri înainte, în timpul menstruației și la ovulație.
Endometrioza este o boală care afectează aproape 15% dintre femeile aflate la vârstă reproductivă, circa 40% dintre paciente confruntându-se și cu infertilitate. În România, statisticile arată că 500.000 de femei suferă de endometrioză, dar numărul acestora ar putea fi mult mai mare, din cauza lipsei de informaţii, a diagnosticului greşit sau a factorilor socioeconomici.
Deşi este considerată o patologie ginecologică, endometrioza afectează organe şi zone extragenitale, cum ar fi tractul digestiv şi urinar, diafragma, cavitatea toracică, diferiţi nervi (sciatic, nervul sacrat, hipogastric), singurul loc în corpul uman unde nu a fost raportată încă prezenţa endometriozei fiind splina.
Din cauza simptomelor sale – durere, act sexual dureros, incapacitatea de a avea copii, depresie, anxietate, izolare etc. – endometrioza mai este numită și „boala femeilor neiubite”.
Printre posibilele cauze ale endometriozei se numără predispoziția ereditară, bolile autoimune, operația de histerectomie.
Pacientele cu endometrioză din România au la dispoziție un ghid informativ dedicat endometriozei, elaborat de un colectiv medical sub îndrumarea dr. Gabriel Mitroi, în colaborare cu un grup de paciente.
Orice pacientă care se prezintă la medicul specialist cu dureri pelvine cronice, dureri în timpul menstruaţiei trebuie suspicionată de endometrioză. Acest diagnostic ar trebui să fie suspicionat primul, nu ultimul, aşa cum se întâmplă de multe ori. Astfel, diagnosticul este întârziat, iar boala evoluează către forme severe, cu infiltrarea organelor pelvine, spune autorul principal al ghidului Endometrioza de la A la Z.
Ghidul „Endometrioza de la A la Z” a fost conceput pentru a ajuta pacientele cu endometrioză, aparţinătorii acestora, dar şi personalul medical, şi nu numai, să înţeleagă mai bine atât ce este endometrioza, care sunt metodele de tratament, cât şi impactul negativ pe care îl are această patologie asupra vieţii unei paciente. Informaţia cuprinsă în ghid a fost structurată astfel încât să cuprindă toate aspectele legate de endometrioză sub toate formele şi simptomele sale variate, de la origini până la metode de tratament.