Durerile anale sunt extrem de deranjante şi pot apărea fie înainte, fie în timpul, fie după eliminarea materiilor fecale.
Acestea variază ca intensitate, fiind iniţial suportabile, pentru ca mai apoi să devină atât de deranjante, încât pot perturba activitatea zilnică a persoanei afecate.
Astfel de dureri apărute în zona intimă pot avea mai multe cauze, iar vestea bună este că majoritatea dintre ele pot fi tratate cu succes.
Cu toate acestea, dacă durerile din zona anală persistă şi nu se ameliorează în termen de 24-48 de ore, este esenţial să programezi o întâlnire de urgenţă la medic, mai ales dacă acestea sunt însoţite de febră sau sângerări.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor anale!
Un cheag de sânge de mari dimensiuni, care se formează în hemoroizii externi, poate duce la apariţia durerilor. Acestea se manifestă îndeosebi atunci când stai în şezut, mergi sau elimini scaunul. O astfel de durere apare din senin şi este la intensitate maximă în primele 48 de ore, urmând să se amelioreze pe parcursul câtorva zile. E foarte posibil să apară şi sângerări la nivelul anusului. Specialiştii recomandă îndepărtarea chirurgicală a acestor cheaguri de sânge, iar soluţiile la care poţi apela pentru ameliorarea temporară a durerilor sunt băile de şezut, analgezicele şi laxativele folosite cu măsură.
Canalul anal reprezintă un tub scurt situat la capătul rectului, înconjurat de muşchi. Pe de altă parte, rectul reprezintă segmentul terminal al intestinului gros şi al tubului digestiv. Fisurile anale reprezintă leziuni ale mucoasei canalului anal şi sunt destul de comune, dar sunt adesea confundate cu hemoroizii. Scopul tratamentelor nonchirurgicale este de a înmuia scaunul, astfel încât acesta să parcurgă fără probleme intestinul gros, fără să cauzeze durere. Acesta includ consumul de alimente bogate în fibre, administrarea de suplimente alimentare, laxative şi medicamente speciale, precum şi băi de şezut pentru 10-20 de minute, în fiecare zi.
Chiar dacă fisurile anale nu necesită intervenţie chirurgicală, cele cronice ar putea fi mai greu de ţinut sub control, aşa că medicul ar putea lua decizia să le „repare” cu ajutorul bisturiului. Operaţia fisurilor anale are drept scop relaxarea musculaturii sfincterului anal, ceea ce duce la ameliorarea durerilor şi la reducerea intensităţii spasmelor musculare, permitând astfel leziunii să se vindece de la sine.
Abcesul anal reprezintă o cavitate purulentă cauzată de infecţii în regiunea anusului sau rectului. În majoritatea cazurilor, abcesul se tratează chirurgical, prin drenaj. Fistula, de pe altă parte, este un canal care permite scurgerea unor secreţii anormale. Vindecarea fistulelor este posibilă doar cu ajutorul operaţiei, dar aceasta este destul de simplă şi prezintă rareori complicaţii.
Da, durerile anale pot fi cauzate şi de bolile cu transmitere sexuală, aşa că aveţi grijă când practicaţi sex anal neprotejat! Infecţiile apărute la nivelul anusului pot favoriza apariţia durerilor, ce pot fi mai slabe sau mai intense, în funcţie de boala care a cauzat problema. Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală sunt gonoreea, chlamydia, sifilisul, infecţia cu HPV etc. Adeseori, durerea cauzată de o boală cu transmitere sexuală este însoţită şi de simptome precum sângerări anale, secreţii neobişnuite din anus sau mâncărimi. Tratamentele presupun folosirea unor antibiotice sau antimicotice orale sau locale, sub forma unor unguente.
Anumite boli de piele, între care psoriazisul şi negii, pot afecta şi pielea care înconjoară anusul. Mâncărimile anale, sângerările şi durerea sunt simptome care pot apărea din cauza unor astfel de probleme dermatologice. Înainte de a urma un tratament, este indicată efectuarea unei biopsii cutanate, pentru a stabili cu certitudine afecţiunea de care suferi. În funcţie de rezultat, medicul îţi va recomanda cel mai eficient tratament.
Tumorile apărute în regiunea anală pot cauza dureri care se pot accentua cu timpul, sângerări şi modificări ale aspectului scaunului. Dacă aceste simptome se înrăutăţesc şi persistă, mergi de urgenţă la medic, pentru că ar putea fi vorba despre cancer. Un control la nivelul colonului şi rectului poate stabili cu precizie cauza care ţi-a provocat aceste neplăceri.