I se poate intampla oricui ca dupa o zi la piscina sa aiba dureri de urechi. Temperaturile ridicate de afara ne indeamna la balaceala, insa – atentie! – unii dintre noi au sensibilitatea mai crescuta, iar cativa stropi de apa patrunsi pe canalul aricular pot genera dureri teribile!
Otita externa sau „boala inotatorilor” reprezinta inflamarea canalului extern care devine astfel rosu si sensibil. Aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a durerilor in zona urechilor. Ceea ce declanseaza afectiunea pot fi infectiile bacteriene sau, mai rar, ciupercile (cum ar fi Candida) si, pentru ca inotatorii sunt cel mai adesea diagnosticati ca urmare a contactului prelungit cu apa, a capatat denumirea de „boala inotatorilor”. De asemenea, copiii si persoanele sensibile se pot alege cu otita externa dupa numai o zi la piscina sau la mare!
Boala se manifesta printr-o senzatie de disconfort sau durere la nivelul urechii, mai ales la atingere sau apasare. In unele cazuri, auzul poate sa scada in aceasta perioada, iar din ureche sa se scurga o secretie galbuie. La 1 din 3 persoane afectate simptomele sunt asa de severe incat ii impiedica sa-si desfasoare activitatile zilnice. Circa 1 din 5 persoane este nevoita sa stea in pat din pricina durerii cauzate de otita externa.
Mediamentele care alina durerea, precum si picaturile locale dezinfectante fac parte din protocolul de tratament al otitei externe. In unele situatii, medicul ORL-ist va recurge la aspirarea sercetiilor, instilatii cu solutii antiinflamatoare, antidematoase si chiar prescrierea de antibiotice daca inflamatia este mai severa si nu cedeaza dupa cateva saptamani de tratament local. In mod normal, afectiunea ar trebui sa se vindece in cateva zile.
Persoanele care au avut deja un episod de otita externa sunt mai expuse riscului de a se reinfecta, insa oricine se poate alege cu inflamatia urechii dupa o simpla zi la scaldat. Ce putem face pentru a preveni neplacerile?
1. nu folositi betisoare pentru urechi. Urechea se curata singura in mod natural, astfel incat nu este nevoie sa exagerati cu „uneltele” special concepute in acest sens. Nu faceti decat sa raniti sau sa iritati canalul auricular, impingand totodata cerumenul catre urechea medie, favorizand astfel aparitia dopurilor, inflamatiei si infectiei.
2. daca stiti ca aveti o sensibilitate sau pentru a preveni inflamarea urechii, purtati o casca pentru inot. In felul acesta, apa nu va patrunde in urechi.
3. unii inotatori folosesc dopuri pentru urechi, concepute dintr-un material moale, care le protejeaza urechile de apa.
4. daca v-a intrat apa in urechi, aplecati capul intr-o parte si-n alta si sariti usor pentru a ajuta apa sa iasa.
5. castile care se insereaza in urechi pentru a asculta muzica pot distruge canalul auditiv. Alegeti castile externe.
6. Daca aveti otita doar la una dintre urechi, acordati atentie maxima masurilor de igiena pentru a nu transmite infectia si la cealalta. Nu incurcati dopurile sau castile intre ele.