Barbatii sunt invatati de mici ca trebuie sa fie puternici, duri si sa reziste cu stoicism in fata greutatilor sau durerilor pe care le au, pentru ca ei nu au voie sa (se) planga.
Asta este, cel putin, vederea traditionala. Nu degeaba li se spune “sexul puternic”, nu?
Barbatii moderni insa ar trebuie sa priveasca lucrurile putin diferit. O filosofie de viata sanatoasa presupune ca e necesar sa ne ascultam corpul si sa intelegem semnalele pe care acesta ni le transmite daca ceva este in neregula. Barbatii care nu tin seama de aceste indicii se pot confrunta cu un adevarat dezastru.
Iata o lista cu posibilele dureri pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore:
Daca simti o durere de cap mai intensa decat oricare alta de pana acum, exista posibilitatea sa suferi de anevrism cerebral, care poate deveni destul de repede fatal.
Prin anevrism cerebral se intelege inflamarea unei artere, provocata de slabirea peretilor acesteia. Oricine, la orice varsta, le poate avea, dar sunt mai frecvente la adultii cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani.
Daca un anevrism izbucneste si sangele patrunde in creier, acesta poate provoca accident vascular celebral hemoragic, adica deteriorarea permanenta a nervilor.
In America, spre exemplu, 28.000 de persoane raporteaza anual ruptura de anevrism. In afara de durerile de cap, alte simptome pot fi: greata, varsaturi si sensibilitate la lumina.
Daca ai senzatia ca pe pieptul tau s-a asezat un elefant, adica simti tensiune si durere intensa ce dureaza mai mult de cateva minute sau dispare si reapare, ai putea suferi un atac de acord.
In plus, pot fi afectate si alte parti ale corpului: dureri in unul sau ambele brate, in spate, gat sau stomac. Poti avea si respiratia grea, simti ameteli sau greata si poate sa apara o transpiratie rece.
Nu astepta nici o secunda in cazul in care crezi ca suferi un atac de cord. Rapoartele Institutelor Nationale de Sanatate spun ca majoritatea victimelor asteapta doua sau mai multe ore de la aparitia simtomelor pana incep sa caute ajutor, iar rezultatul acestui fapt este decesul sau leziuni permanente ale inimii.
Durerea ascutita, brusca, asemanatoare unui junghi, cu sau fara precipitarea respiratiei poate fi afectiunea numita pneumotorax, adica rezultatul acumularii de aer in spatiul dintre plamani si peretele toracic, in asa numitul spatiu pleural (colectie intrapleurala de aer).
Cu cat cantitatea de aer acumulata in cavitatea pleurala creste, cu atat creste si presiunea exercitata asupra plamanilor, determinand colapsul.
O alta afectiune poate fi embolia pulmonara, un blocaj brusc al arterei pulmonare ce apare din cauza unui cheag de sange. Institutul National de Inima si Sange din America spune ca peste 600.000 de americani sufera de embolie pulmonara in fiecare an si aproximativ 10% dintre ei mor din aceasta cauza.
Fatalitatea intervine in termen de o ora dupa ce apar simptomele, deci timpul este esential.
Se pare ca aproape toti, mai devreme sau mai tarziu, suferim de dureri de spate. Este pretul pe care-l platim pentru faptul ca suntem bipezi.
Dar daca suferi de dureri in partea inferioara a spatelui, combinate cu slabiciunea picioarelor, dureri ce radiaza spre un picior, probleme la controlarea vezicii urinare, dureri cand tusesti, aceasta ar putea insemna ca ceva grav se intampla cu maduva spinarii tale.
In acest caz, trebuie sa contactezi imediat un medic specialist pentru a preveni deteriorarea permanenta.
Durerile din partea de jos dreapta a abdomenului, cu sau fara febra si greata/varsaturi, ar putea indica o apendicita.
Simptomele clasice ale apendicitei sunt: greata, varsaturi, diaree sau constipatie, incapacitatea de eliberare a gazelor, pierderea poftei de mancare, febra nu foarte mare, umflarea abdomenului. Exista insa si situatii in care nu apar toate aceste simptome.
Cea mai mare complicatie ce poate aparea in urma aparitiei apendicitei este fi peritonita. Care, la randul ei, poate fi fatala daca nu este tratata de urgenta.