Durerile de spate ar putea ascunde cel mai grav tip de cancer

Durerea de spate nu este cauzată doar de poziţia greşită la birou. Uneori poate ascunde o boală gravă.
  • Publicat:
Durerile de spate ar putea ascunde cel mai grav tip de cancer
Sursa foto: 123rf.com

Peste 80% dintre adulţi se confruntă, cel puţin o dată pe parcursul vieţii, cu dureri de spate. Însă acest simptom neplăcut nu ascunde doar o postură greşită la birou, lipsa de mişcare sau excesul ponderal. Potrivit specialiştilor, peste un sfert din pacienţii care suferă de cancer de plămâni prezintă ca simptom principal banala durere de spate. Deşi asocierea poate părea destul de neobişnuită, există temeiuri pentru ca medicii să tragă un semnal de alarmă în această privinţă. Iar acestea ţin de localizarea şi tipul durerii, care prezintă anumite particularităţi în cazul cancerului pulmonar.

Când ne confruntăm cu dureri de spate, suntem tentaţi să găsim ca principali vinovaţi alte afecţiuni, nicidecum cancerul, precum hernia de disc, artrita sau, de ce nu, osteoporoza. Deşi durerea de spate cauzată de cancerul pulmonar este similară în anumite privinţe cu aceste afecţiuni, există anumite diferenţe care ar trebui să constituie un semnal de alarmă, precum:

  • Durere de spate care persistă în poziţia culcat
  • Durere de spate care se agravează în timpul nopţii
  • Durere de spate care se înrăutăţeşte când respiri adânc
  • Durere de spate care nu răspunde la medicamente sau alte terapii fizice
  • Durere de spate care apare în lipsa unei activităţi fizice

De multe ori, persoanele care se plâng de dureri de spate acuză „o durere de rinichi”, pe o parte a trunchiului, sau descriu durerea ca pe „o lovitură puternică în rinichi”.

Pe lângă durere de spate, în cancerul pulmonar pot apărea simptome precum: tuse persistentă, respiraţie scurtă, scădere în greutate, oboseală cronică sau expectoraţie cu sânge.

Citeşte şi: 20 de semne că ai putea suferi de cancer pulmonar

O fractură vertebrală care se manifestă prin durere de spate poate fi, de asemenea, un indiciu al prezenţei cancerului pulmonar. Asta deoarece, în cazul cancerului de plămâni în stadiu avansat, metastazele ajung până la oase, fragilizându-le. De astfel, în 30% din cazurile de cancer pulmonar se constată metastaze osoase (inclusiv la nivelul măduvei spinării), potrivit specialiştilor.

Cele mai frecvente localizări ale metastazelor cancerului pulmonar sunt înregistrate la nivelul coloanei vertebrale (peste 50% din cazuri) şi al membrelor inferioare.

Alte căi prin care cancerul pulmonar poate duce la dureri de spate sunt:

  • Tumora creează presiune pe anumite structuri ale musculaturii spatelui, în special în zona central-superioară, rareori în regiunea lombară
  • Celulele canceroase pot inflama terminaţiile nervoase din mucoasa care acoperă plămânii şi peretele toracic, determinând apariţia durerilor ascuţite de spate
  • Cancerul de plămâni poate metastaza în glandele suprarenale (în aproximativ 40% din cazurile de cancer pulmonar), cauzând durere în zona rinichilor – de unde şi confuzia „durere de rinichi”

Tratamentul durerilor de spate depinde în mare măsură de cauza descoperită în urma investigaţiilor imagistice de specialitate.

În cazul în care se constată existenţa unei tumori pulmonare, tratamentul va consta, în principal, în eliminarea pe cale chirurgicală a masei canceroase, urmată de chimioterapie sau/şi radioterapie. Dacă există metastaze osoase cauzate de cancerul pulmonar, se va recurge şi la medicaţie cu bifosfonaţi sau/şi analgezice.

Aceste măsuri, luate cât mai devreme, pot creşte şansele de supravieţuire ale pacientului şi pot ameliora semnificativ durerea de spate şi celelalte simptome specifice cancerului pulmonar. Având în vedere că acest tip de cancer are o evoluţie fulminantă, este foarte important ca pacienţii să se adreseze medicului de îndată ce observă simptome aparent banale, dar supărătoare, aşa cum este durerea de spate, tusea sau respiraţia îngreunată. Cu un diagnostic precoce şi un tratament corect instituit cât mai devreme, pacientul poate primi a doua şansă la viaţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult