Durerile de stomac sunt printre cele mai frecvente tipuri de dureri cu care ne putem confrunta oricare dintre noi. Fiind dureri des întâlnite este important să știm când le putem gestiona acasă cu recomandările primite de la profesioniștii din sănătate la care putem apela cel mai repede, respectiv farmaciștii și asistenții de farmacie și când este nevoie să apelăm medicul curant pentru un examen fizic, în primă instanță.
Cum abordăm durerile de stomac la domiciliu
Hidratarea corectă este unul din principalele lucruri la care trebuie să avem grijă în fiecare zi, dar uneori parcă uităm să bem apă. Dacă ne doare stomacul este important să venim cu un aport adecvat de lichide.
În cazurile în care durerile de stomac se declanșează după ce mâncați și aveți și arsuri sau indigestie puteți discuta cu farmacistul în vederea recomandării unor medicamente antiacide. În această situație evitați consumul de alimente bogate în grăsimi, alcool, cafea, băuturi carbogazoase și citrice.
Activitatea fizică susținută, chiar și pentru durată scurtă de timp, 30 de minute de mers de exemplu, este esențială pentru a preveni apariția durerilor de stomac.
Dacă durerea de stomac este însoțită de vărsături așteptați câteva ore înainte de a consuma alte alimente, iar ceea ce consumați să fie din categoria banane, orez, pâine prăjită (recomandarea e săă fie pâine albă; pâinea neagră/ de secară/ graham conțin semințe care stimulează sucul gastric și intensifică disconfortul). Se va evita consumul de produse lactate și de alimente procesate.
Dacă durerea de stomac nu prezintă complicații și apare spre exemplu din cauza constipației sau din cauza unei indigestii puteți apela la remedii precum consumul de prune în cazul constipației sau consumul de diferite ceaiuri. Cele mai recomandate ceaiuri pentru durerile de stomac sunt:
- Ceaiul de mentă: menta are efect analgezic natural, ceea ce vă va ajuta în ameliorarea durerii de stomac.
- Ceaiul de ghimbir: ghimbirul este un antiinflamator natural și se poate consuma atât sub formă de ceai, cât și ca atare, proaspăt. Este unul dintre remediile cele mai vechi folosite în durerile de stomac.
- Ceaiul de mușețel: mușețelul are efect calmant, dar și antiinflamator. Ajută mușchii stomacului să se relaxeze și reduce durerea dată de crampe și spasme.
În cazul în care nu știți ce ceai este potrivit pentru problema de sănătate pe care o aveți sau dacă în afară de durerea de stomac mai aveți alte afecțiuni puteți discuta cu farmacistul sau cu asistentul de farmacie pentru a obține recomandarea potrivită nevoilor dumneavoastră.
Printre alte remedii la îndemână sunt oțetul de mere (amestecați o linguriță de oțet întrun pahar de apă și beți) sau aplicați comprese calde pe abdomen. Căldura va relaxa mușchii și va ameliora crampele. Un duș cald sau o baie cu sare Epsom pot fi de asemenea de ajutor în cazul durerilor de stomac.
Când mergem la medic?
În momentul în care vă doare stomacul, dar vă confruntați și cu una sau mai multe, din următoarele situații, este recomandat să apelați medicul în vederea identificării corecte a cauzei durerii de stomac și a stabilirii conduitei terapeutice adecvate:
- Aveți vărsături;
- Observați urme de sânge în scaun;
- Abdomenul este rigid și la atingere durerea are intensitate mare;
- Aveți respirație dificilă;
- Disconfortul de la nivelul stomacului persistă timp de câteva zile;
- Durerile de stomac nu se ameliorează în cel mult 48 de ore;
- Dacă aveți scaun moale pentru o perioadă mai mare de cinci zile;
- Greutatea corporală prezintă o scădere bruscă, fără a se urmări acest lucru;
- Aveți temperatură mai mare de 38 de grade;
- Dacă lipsa poftei de mâncare apărute odată cu durerea de stomac persistă pentru mai mult de cinci-șapte zile;
- Sunteți balonat pentru mai mult de două zile consecutiv;
- Aveți scaune moi pentru o perioadă mai lungă de cinci zile;
- Scaunul își modifică culoarea (de exemplu devine negru).
Durerile de stomac și afecțiunile asociate
Durerile de stomac cu care vă confruntați pe termen lung pot fi rezultatul:
- Gastritei- mucoasa stomacului se inflamează și provoacă durere, indigestie și stare generală de rău. În această situație medicul vă poate recomanda alginați, antiacide și antibiotic;
- Constipației- aceasta poate fi dată de aportul insuficient de fibre, hidratare deficitară, sedentarism, schimbări dese în rutina zilnică, stres, anxietate, depresie sau poate fi un efect secundar al altor medicamente sau suplimente pe care le luați pentru alte afecțiuni (ex. fierul poate duce la constipație);
- Ulcerului gastric- mucoasa stomacului prezintă leziuni, iar pe lângă durerea arzătoare de stomac puteți avea și simptome precum lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate bruscă și vărsături. Infecția cu Helicobacter Pylori este cea mai comună cauza a ulcerului gastric. Fumatul, alcoolul, stresul, consumul frecvent de analgezice favorizaează agravarea ulcerului;
- Bolilor inflamatorii intestinale precum: boala Crohn, colita ulcerativă şi endometrioza. Acestea provoacă inflamația intestinului, ceea ce declanșează durerile de stomac;
- Sindromului de colon iritabil- afectează sistemul digestiv – și provoacă atât accese de crampe la stomac, cât şi balonare, diaree sau constipaţie;
- Intoleranța alimentară: la lactoză, gluten, carbohidrați, alcool. Sistemul digestiv are incapacitatea de a produce suficiente enzime pentru digestia anumitor tipuri de alimente. Pot apărea durerile de stomac, diaree, durere de cap, greață, vărsături;
- Boală de reflux esofagian- generează dureri în partea superioară a abdomenului și în piept.
Durerile de stomac cu debut brusc sunt asociate cu următoarele afecțiuni:
- Indigestie- apare în urma consumului de alimente și băuturi care provoacă iritarea stomacului și a intestinelor. Durerile de stomac sunt asociate și cu senzație de arsură dureroasă în piept, de plin și balonare, greaţă, flatulenţă și gust amar în gură.
- Pancreatita acută- debutează brusc o durere severă în centrul abdomenului. Durerea se agravează și poate radia către zona spatelui. Alte simptome ale pancreatitei sunt febra, senzație de rău, vărsături, icter, umflarea abdomenului, tahicardie, respirație rapidă.
- Gastroenterită- infecţie a stomacului şi a intestinului. Durerea de stomac are debut brusc și va fi însoțită și de alte manifestări precum greaţă, vărsături şi scaun moale, lichid. Acestea apar într-un timp foarte scurt după ce persoana mănâncă.
Apelați la medic în cazul durerilor de stomac severe, care persistă și nu apelați la automedicație!
Foto: shutterstock