Iubim băile lungi, relaxante sau duşurile fierbinţi. Dar oare sunt benefice dacă ”abuzăm” de ele? În privinţa acestora, am putea spune că descoperim două tabere: cea care susţine că este sănătos să ne spălăm zi de zi şi cea care sugerează cât mai rar posibil. Până la urmă, nu de asta au fost inventate şerveţelele umede şi şamponul uscat? Glumesc. Există totuşi un număr de duşuri indicat pe săptămână şi, adevărul este că în tot acest timp pielea este expusă anumitor ingrediente chimice, dăunătoare. Cu toate astea, în cazul în care te afli în tabăra celor care cred că normal este să-ţi faci baie cât mai rar posibil, te anunţ că există câteva motive pentru care, normal şi sănătos este să faci baie sau duş o dată pe zi sau o dată la cel mult două zile.
Chiar şi această recomandare depinde de activităţile pe care le-ai avut şi există chiar trei lucruri pe care trebuie să le iei în cosiderare când vine vorba de duşuri şi frecvenţa lor. Pielea îţi va mulţumi pentru asta.
În funcţie de activităţile pe care le ai. Atunci când facem duş ne dorim să îndepărtăm uleiurile de pe piele, celulele moarte, transpiraţia, bacteriile şi murdăria. Odată ajunse pe piele, acestea pot cauza acnee sau infecţii bacteriene şi fungice. Pentru persoanele care se confruntă cu problemele acneice este recomandat să îşi facă duş imediat după antrenament sau activităţile care presupun transpiraţia excesivă, pentru a curăţa porii în profunzime.
În funcţie de tipul pielii. Persoanele care au un ten gras cu siguranţă trebuie să urmeze regula ”un duş pe zi”. Dar dacă te confrunţi cu o piele uscată şi sensibilă, o dată la două zile este ideal şi foarte important pentru a reduce aspectul uscat, mâncărimile şi inflamaţiile. Pentru pielea uscată poţi folosi un gel de duş cu o formulă delicată, iar după duş să aplici o loţiune de corp care să hrănească pielea şi să o hidrateze intens. Cu toate astea, nu uita că odată cu înaintarea în vârstă, tipul tenului se poate schimba. De exemplu, pielea nu va mai produce atât de mult sebum, iar uneori pot apărea problemele severe de piele dacă se insistă cu duşurile dese.
Factorii de mediu. Antrenamentele la sală şi şedinţele de la birou nu sunt singurele care te fac să transpiri. Dacă locuieşti într-o zonă cu umiditate mare, dar şi temperaturi ridicate, vei simţi nevoia să faci poate chiar mai mult de un duş pe zi pentru a îndepărta impurităţie de pe corp. De asemenea, iarna nu este indicat să faci duş şi să ieşi afară, asta pentru că pielea se va usca şi mai tare din cauza temperaturilor scăzute. Dacă observi că pe piele apar cojite, ai senzaţia de mâncărime sau este mai uscată decât de obicei, fă duş mai rar şi renunţă la scruburi sau exfoliante. În schimb, alege să foloseşti formule uşoare şi delicate care să nu-ţi atace mai rău pielea.
Un duş făcut corect este mult mai important decât cel făcut pres des. Şi deloc corespunzător. Cum ar putea fi descris? Duşurile corecte sunt cele în care apa este călduţă, nu fierbinte, nu durează mai mult de 10 minute şi nu foloseşti în mod regulat produse de exfoliere a pielii decât dacă medicul dermatolog recomandă acest lucru.