Ecografia Doppler (după numele fizicianului austriac Christian Doppler) este o metodă noninvazivă (nu doare, nu iradiază) prin care se examinează vasele de sânge. Dr. Laura Panait, medic de familie cu ultraspecializare în sonografie generală explică tot ceee ce trebuie să știm înainte de a efectua o ecografie Doppler.
CSÎD: Multă lume când aude de ecografia Doppler se sperie, cu gândul că este invazivă. Ce este de fapt?
Dr. Laura Panait: Ecografia Doppler nu este invazivă, nu iradiază. Cu ajutorul unui transductor special pentru vase se vizualizează arterele și /sau venele, fără durere. Cei care au făcut o ecografie abdominală/mamară/ tiroidiană se pot gândi că este la fel, doar zona examinată diferă.
CSÎD: Căror pacienți (pe categorii de vârstă, afecțiuni) i se adresează?
Dr. Laura Panait: Recomandarea ecografiei Doppler se face în mai multe afecțiuni fără limită de vârstă. Iată câteva situații:
CSÎD: Cum trebuie să te pregătești înainte de o ecografie Doppler?
Dr. Laura Panait: Examinarea vaselor de sânge prin ecografia Doppler nu necesită o pregătire specială. Doar la examinarea vaselor de la nivelul abdomenului este necesară o pauză alimentară pre-examinare.
CSÎD: Ce avantaje are ecografia Doppler față de ecografiile clasice?
Dr. Laura Panait: În ecografia clasica se examinează structura segmentului vizat, în eco Doppler se examinează și fluxul sângelui.
CSÎD: Are și contraindicații ecografia Doppler?
Dr. Laura Panait: Nu există contraindicații ale acestei examinări. Se poate face ori de câte ori este nevoie, atât pentru diagnosticare, evoluție boală, cât și pentru monitorizare tratament.
CSÎD: Cât costă o ecografie Doppler?
Dr. Laura Panait: Prețul diferă în funcție de zona examinată (ex. membre inferioare, gât, cord, etc), unilateral sau bilateral, tip (arterial și/sau venos).
CSÎD: Dați-ne exemplu de câteva diagnosticuri unde ecografia Doppler vine în ajutor.
Dr. Laura Panait: Examinarea carotidelor – ex: în dislipidemie
Examinarea venelor de la nivelul picioarelor – ex: varice
Examinare cord – ex: insuficiența valvulară (mitrală, tricuspida, etc), coartactia de aorta, etc
Examinare sarcină la gravidă.