Edemul cerebral – din ce cauze apare, cum se manifestă, care e tratamentul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Edemul cerebral - din ce cauze apare, cum se manifestă, care e tratamentul
Sursa foto: Shutterstock

Edemul cerebral reprezintă creșterea presiunii intracraniene și poate fi o consecință a unui traumatism, accident vascular cerebral sau a unei infecții provocate de virusuri, bacterii sau paraziți.

Hipertensiunea intracraniană este o urgență medicală! Aceasta împiedică transportul de oxigen către și dinspre creier, astfel încât celulele cerebrale se degradează și pot apărea complicații severe, inclusiv decesul, dacă nu se iau măsuri rapid.

Cum se manifestă edemul cerebral

Simptomele edemului cerebral depind de cauză și pot fi extrem de diverse, ușoare, moderate sau severe. De asemenea, manifestările depind de locul edemului, de vârsta pacientului, istoricul medical și afecțiunile asociate ale pacientului.

Printre simptomele tipice ale edemului cerebral se numără:

  • Durerea puternică de cap
  • Amețeala
  • Greața
  • Tulburările de dispoziție (agresivitate, anxietate, somnolență, letargie, depresie, lipsă de responsivitate)
  • Pierderi de memorie
  • Convulsii
  • Tulburări de coordonare a mișcării
  • Senzație de amorțeală sau slăbiciune localizată sau generalizată
  • Vedere dublă sau în ceață
  • Pierderea cunoștinței

Din ce cauză apare edemul cerebral

Traumatismele la nivelul capului, infecțiile, diverse afecțiuni neurologice, tumori pot duce la creșterea presiunii intracraniene.

Traumatismele la nivelul capului pot fi cauzate de lovituri puternice cu un obiect dur, accidente rutiere, căzături de la înălțime, violență domestică, sporturi de contact.

Infecțiile sunt o altă cauză a edemului cerebral și pot fi provocate de virusuri, bacterii, paraziți sau anumite specii de fungi. Encefalita și meningita sunt principalele cauze de origine virală a edemului cerebral.

Tumorile cerebrale pot fi, de asemenea, cauze ale apariției edemului cerebral, la fel și accidentul vascular cerebral hemoragic.

Mai puțin frecventă, dar extrem de periculoasă este presiunea intracraniană cauzată de altitudinile crescute (peste 4.000 de metri), care poate duce la comă sau chiar deces în mai puțin de 24 de ore dacă nu este tratată.

Ce analize se fac dacă se suspectează diagnosticul de edem cerebral

Un pacient care prezintă simptome dintre cele menționate mai sus trebuie să se adreseze unui serviciu medical de urgență, unde va fi evaluat din punct de vedere neurologic și clinic.

Somnolența, lipsa de responsivitate și tulburările de vedere sunt printre primele semne sugestive care pot indica diagnosticul de edem cerebral.

Ulterior sunt necesare investigații imagistice precum RMN sau CT cerebral.

Tratamentul edemului cerebral

Odată descoperită cauza edemului cerebral, pacientul fie va fi ținut sub observație o perioadă, fie se va interveni pe cale chirurgicală sau medicamentoasă (dexametazonă, mannitol, acetazolamidă, furosemid, diuretice, corticosteroizi).

Presiunea intracraniană și simptomele asociate edemului cerebral pot fi ameliorate prin menținerea capului ridicat la un unghi de 30-45 de grade, administrarea de soluții hipertonice saline, antipiretice, anticonvulsivante, analgezice, blocante neuromusculare, barbiturice, drenarea excesului de lichid cefalorahidian, intubație și ventilație controlată etc.

În cazurile severe poate fi luată în calcul craniectomia de decompresie pentru eliberarea presiunii intracraniene. Procedura este indicată cu precădere pacienților tineri care nu răspund la alte măsuri de scădere a edemului cerebral.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”