Educarea mainilor

Viata fiecaruia dintre noi este de neconceput fara utilizarea mainilor. Atingem, ridicam obiecte, simtim temperatura, conducem masina – toate acest gesturi ar fi imposibile fara mobilitatea membrelor superioare si a degetelor.
  • Publicat:
Educarea mainilor
Educarea mainilor

Viata fiecaruia dintre noi este de neconceput fara utilizarea mainilor. Atingem, ridicam obiecte, simtim  temperatura, conducem masina – toate acest gesturi ar fi imposibile fara mobilitatea membrelor superioare si a degetelor.

Daca ne gandim la ochii nostri, in comparatie cu cei ai unui soim, e ca si cum am fi orbi. Nasul nostru in comparatie cu cel al unui caine sau al unui urs este egal cu zero. Urechile noastre in comparatie cu cele ale unui caine sunt tot egale cu zero. Daca  luam in calcul instestinele, inima si restul organelor, exista animale care le au mult mai bune decat ale noastre.

Singurul lucru pe care nu-l mai gasim la nici o alta fiinta este mana si multi cercetatori cred ca datorita ei functionam si suntem capabili sa modificam mediul inconjurator. Cu toate acestea, foarte putini dintre noi se gandesc sa-si imbunatateasca mobilitatea mainilor si a degetelor si sa-si rafineze gesturile.

Mult mai multa atentie se acorda educarii picioarelor, care incepe inca din primele luni de viata si devine vitala in practicarea unor profesii precum dansul sau fotbalul. Astazi, insa kinetoterapia are tehnici speciale de educare a mainilor, cu ajutorul unor mingi speciale sau cu ajutorul betelor de chibrit.

Exista profesii in care educarea mainilor creste performanta profesionala, asa cum este cazul chirurgilor ori al muzicienilor. Insa rafinarea gesturilor, prin exercitii simple, cu ajutorul unor banale bete de chibrit este o performanta pe care o poate atinge fiecare dintre noi.

”Cu totii ne folosim mana atunci cand ne atingem copiii, apropiatii, animalele de companie. Si atunci cand ne educam mainile, toate contactele, adica pana la urma toata viata se schimba. Chiar si atingerea tastelor calculatorului, condusul masinii si toate gesturile din viata de zi cu zi se vor schimba in bine, calitatea gesturilor se imbunatateste.

Putem evalua calitatea mainii, e ceva care se face instantaneu, dupa ce simtim atingerea unei maini, ne place sau nu ne place. Nu e ceva cuantificabil, e ceva mai mult pentru ca aprecierea apartine mentalului, simturilor noastre si astfel acesta evaluare este mai precisa, mai puternica si mai importanta”, sustine profesorul Guy Dumont, unul dintre terapeutii care au devoltat tehnici de eduicare a mainilor.

Mana educata isi poate mentine mobilitatea mult mai mult timp, o data cu inaintarea in varsta. Cateva exercitii facute 2, 3 minute pe zi dezvolta perceptia, independenta si forta mainilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Ai grija sa nu racesti in vacanta!
Ai grija sa nu racesti in vacanta!