Educația sexuală a adolescenților, obligatorie pentru sănătate și siguranță

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie, explică legătura dintre educația sexuală
  • Publicat:
  • Actualizat:
Educația sexuală a adolescenților, obligatorie pentru sănătate și siguranță
Educația sexuală a adolescenților, obligatorie pentru sănătate și siguranță

România este pe locul doi în UE în clasamentul numărului de sarcini întâlnite la minore, iar situația este una repetitivă, generație după generație, din cauza lipsei educației sexuale în rândul copiilor și adolescenților. Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie, explică legătura dintre aceste două fenomene.

În urma rezultatelor dezastruoase ale cercetării derulate în 2019 pentru studierea fenomenului mamelor adolescente, UNICEF a recomandat cu tărie României să înceapă o reformă legal-administrativă care să ofere acces minorilor la informații și servicii de sănătate a reproducerii și sexualității și să introducă educația sexuală în programa școlară.

Nimic din acestea nu s-a întâmplat până acum, astfel încât nu este de mirare că o anchetă sociologică derulată de Organizația Salvați Copiii în perioada iulie-august 2021, în 46 de comunități rurale din România, a scos la iveală că vârsta medie la care femeile din zone defavorizate nasc primul copil este de 16,3 ani, iar până la 23 de ani – pe al cincilea.

„Lipsa educației sexuale influențează începerea precoce a vieții sexuale, cu creșterea în timp a numărului de parteneri și, odată cu acesta, a riscului de contractare a bolilor cu transmitere sexuală. Lipsa de informare sau chiar dezinformarea limitează folosirea metodelor contraceptive de către adolescenti cu apariția sarcinilor nedorite și influențarea în mod decisiv a parcursului școlar, inclusiv stigmatizare socială”, explică dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Astfel, la primul control ginecologic – care ar trebui să aibă loc la scurt timp după apariția menstruației – adolescentele sunt rușinate și speriate de eventualele repercusiuni ale acțiunilor lor, motiv pentru care se feresc să spună specialistului adevărul despre activitatea lor sexuală sau stările fiziologice prin care trec, chiar și când apar probleme serioase de sănătate.

Primii profesori de educație sexuală: părinții

O educație sexuală temeinică începe din familie, din copilărie. Dar, pentru aceasta, este nevoie ca părinții să fie deschiși și educați sexual, la rândul lor. Doamna doctor Ruxandra Cigăran oferă câteva sfaturi pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai firesc posibil, cu rezultatele dorite:

O metodă bună de a deschide calea către educația sexuală este discuția despre părțile intime ale copilului în timpul băiței, la vârsta la care cel mic începe să-și remarce organele genitale.

Lăsați copilul să vă pună singur întrebările! Asta se poate întâmpla la orice vârstă, așa că fiți pregătiți pentru acest moment și nu arătați că ați fost luați prin surprindere printr-o atitudine stânjenită.

Folosiți denumirile anatomice științifice ale organelor în discuția cu cel mic: penis, vagin, vulvă, scrot. Studiile au arătat că acest mod de abordare este benefic pentru dezvoltarea timpurie a încrederii de sine a copilului. Folosirea eufemismelor precum „cocoșel, păsărică” îi poate transmite mesaje eronate, cum că aceste părți ale corpului sunt rușinoase sau nedemne.

„Folosirea denumirilor consacrate științific ale organelor sexuale ajută la o mai bună comunicare legată de îngrijirea corespunzătoare și menținerea sănătății. O discuție deschisă despre aceste lucruri îi va ajuta pe tineri în timp, încurajându-i să vorbesc despre relațiile lor, sex, probleme de sănătate, chiar exploatare sau abuz”, declară dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În proximitatea anilor preadolescenței, vorbiți-le copiilor despre pubertate, modificările corpului lor și activitatea reproductivă. Etapa aceasta se întâmplă destul de devreme după ce copiii au intrat la școală, având în vedere că, în unele cazuri, modificări precum creșterea sânilor sau apariția părului pubian se pot produce chiar în clasa a doua.

Încurajați copilul să pună întrebări! Dacă în copilăria mică era recomandat să așteptăm momentele de curiozitate ale copilului, deja avem de-a face cu o vârstă la care acesta trebuie să fie tot mai bine informat, pentru a se dezvolta sănătos și în siguranță.

„Educația sexuală nu cuprinde doar informații despre anatomia sau fiziologia sexului și a reproducerii, ci și informatii despre dezvoltarea sexuală armonioasă, identitatea de gen, relații interpersonale, afectivitate, dezvoltare sexuală, intimitate, stimă de sine. O dezvoltare sexuală sănătoasă reprezintă o etapă importantă care presupune achiziția de informații corecte, formarea de atitudini, credințe și valori despre consimțământ, orientare sexuală, identitatea de gen, relații și intimitate”, clarifică dr. Ruxandra Cigăran conținutul unei educații sexuale solide.

Educația sexuală „vindecă” mai mult decât fenomenul mamelor minore

Faptul că un proces de educație sexuală consecvent și concertat la nivel național ar avea un impact pozitiv asupra ratei de sarcini, nașteri și avorturi în rândurile adolescentelor ar fi doar vârful unui aisberg benefic pentru societatea românească.

Dincolo de acesta, educația sexuală va avea un impact pozitiv mult mai de masă: adolescenții care înțeleg firescul și importanța vieții sexuale, a sănătății în această privință, care sunt încurajați să se protejeze, sunt feriți, în primul rând, de bolile cu transmitere sexuală (gonoree, sifilis, clamidia, herpes, hepatită, HIV, HPV) și de sarcinile nedorite prin întârzierea momentului de începere a vieții sexuale și prin limitatea numărului de parteneri.

Dincolo de acest aspect, adolescenții educați sexual sunt cei care au încredere să sesizeze abuzurile care fie li se întâmplă ori li se întâmplă celor din proximitatea lor (prieteni, colegi). De asemenea, studiile au constatat performanțe școlare mai bune în rândurile adolescenților educați sexual comparativ cu colegii lor.

„Educatia sexuală timpurie îi va ajuta pe tineri să păstreze și să promoveze relațiile importante cum sunt cele cu familia; să se simtă bine în propriul corp și să aibă grijă de sănătatea lor; să interacționeze cu ambele sexe în mod respectuos și echilibrat; să își exprime afecțiunea în conformitate cu valorile celorlalți și să își exprime preferințele sexuale”, explică dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News