Efectele magneziului în corp: lupta împotriva stresului și reducerea anxietății

Magneziul este esențial pentru fiecare organ din corp, în special pentru inimă, rinichi și mușchi.
  • Publicat:
Efectele magneziului în corp: lupta împotriva stresului și reducerea anxietății

Joacă un rol important în activarea enzimelor, producerea de energie și reglarea altor nutrienți din organism.

Magneziul este un mineral care se găsește în multe alimente, inclusiv în legumele cu frunze verzi, cerealele integrale și nuci. Totuși, mulți oameni nu își ating necesarul zilnic.

Deși o deficiență severă de magneziu este rară, nivelurile scăzute ale acestui mineral pot avea efecte negative asupra corpului. Simptomele pot include tulburări de somn, iritabilitate, confuzie, spasme musculare și tensiune arterială scăzută. Nivelurile reduse de magneziu au fost, de asemenea, asociate cu anxietatea și stresul.

Anxietatea se caracterizează prin gânduri îngrijorătoare și sentimente de tensiune, de obicei axate pe preocupări legate de viitor. Aceasta se poate manifesta prin simptome fizice, cum ar fi amețeli, creșterea tensiunii arteriale, bătăi rapide ale inimii și transpirație excesivă.

Mulți oameni apelează la suplimentele de magneziu pentru a gestiona mai bine stresul și simptomele sale. Dar ce spune știința despre utilizarea magneziului pentru anxietate?

Beneficiile magneziului asupra anxietății

Magneziul poate ajuta la reducerea simptomelor anxietății prin mai multe mecanisme.

Controlul neurotransmițătorilor

Magneziul poate ajuta la controlul neurotransmițătorilor, sau mesagerilor chimici ai creierului, ceea ce duce la un efect calmant asupra corpului. Magneziul este un ion intracelular, dar se poate deplasa în compartimentul extracelular ca mecanism de protecție atunci când organismul este expus unui factor de stres. În spațiul extracelular, magneziul poate inhiba neurotransmițătorii excitatori care contribuie la stresul din organism.

De exemplu, glutamatul este un neurotransmițător excitator cu receptori în tot sistemul nervos central. Joacă un rol important în cogniție, memorie și dispoziție. Magneziul interacționează cu receptorul N-methyl-D-aspartat (NMDA), care este necesar pentru semnalizarea glutamatergică excitatorie. Deficiența de magneziu (hipomagneziemia) poate duce la o semnalizare excitatorie excesivă, declanșând stres și anxietate.

Promovarea activității GABA

Acidul gamma-aminobutiric, sau GABA, este un neurotransmițător inhibitor. Acesta poate bloca semnalele din sistemul nervos central, încetinind activitatea cerebrală și producând un efect calmant – un ajutor binevenit în momentele de anxietate.

Cum intervine magneziul? Pe lângă inhibarea transmisiilor glutamatergice, magneziul a demonstrat că promovează activitatea GABA.

Reglarea tensiunii musculare

Magneziul este un nutrient esențial pentru funcționarea optimă și relaxarea mușchilor. Din păcate, un simptom comun al anxietății este tensiunea musculară. Astfel, o deficiență de magneziu poate duce la creșterea tensiunii și crampelor musculare, agravând simptomele anxietății. Pe de altă parte, nivelurile adecvate de magneziu pot ajuta la reducerea tensiunii și la ameliorarea acestui simptom al anxietății.

Sursă foto: Shutterstock.

Sursa: health.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”