Mulți oameni încep ziua cu o ceașcă de cafea pentru a primi un boost de energie necesar pentru a-și desfășura activitățile. Însă, dacă suferi de o boală renală, te-ai putea întreba dacă poți să bei cafea și cum ar putea afecta aceasta rinichii tăi. Deși va trebui să faci unele ajustări în dieta ta pentru a proteja funcția renală, cafeaua poate fi consumată cu moderație. Este important să fii atent la adaosurile din cafea, precum laptele și zahărul, și la cantitatea consumată pentru a nu pune presiune suplimentară asupra rinichilor.
Cafeina, un ingredient activ din cafea, nu este dăunătoare pentru tine sau pentru rinichii tăi. Ba din contră, cercetătorii au descoperit un număr mare de beneficii ale consumului moderat de cafeină. Cafeina poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de energie și la stimularea metabolismului pentru arderea grăsimilor, iar nivelul său ridicat de antioxidanți este benefic. În general, cafeina nu ar trebui să dăuneze rinichilor, atâta timp cât este consumată în doze mici.
Este important de remarcat că cafeina este un stimulent, care poate afecta tensiunea arterială a unor persoane. Dacă ai tensiune arterială ridicată sau ești expus riscului de tensiune arterială crescută, întreabă-ți medicul dacă este sigur să consumi această băutură și în ce cantitate.
Potasiul este un electrolit de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corespunzător și este prezent în multe alimente, inclusiv în cafea. Atunci când trăiești cu o boală renală, rinichii tăi nu sunt capabili să mențină un nivel echilibrat și optim de potasiu. Prin urmare, este important să fii atent la cât de mult potasiu consumi pentru a te asigura că nivelul acestuia nu este prea ridicat sau prea scăzut. Deoarece potasiul joacă un rol important în menținerea sănătății inimii, o dezechilibrare semnificativă a nivelurilor de potasiu poate duce la complicații cu inima, cum ar fi un ritm cardiac neregulat sau un atac de cord.
Pentru pasionații de cafea care suferă de diferite boli renale, este important de știut că NU ar trebui să renunțe la consumul de cafea. Cu toate acestea, este esențial să respecte anumite reguli care îi vor ajuta să savureze în siguranță o ceașcă de cafea. Iată despre ce este vorba:
Ca și în cazul majorității lucrurilor, moderarea este cheia. Se recomandă să consumați cel mult 3 cești de cafea proaspăt preparată pe zi. Consumul a mai mult de 3 cești pe zi ar putea duce la complicații de sănătate în timp. Consumarea unei cantități moderate de cafea va ajuta la menținerea nivelului de potasiu și a consumului de cofeină sub control. Prea multă cofeină ar putea crește nivelul de presiune arterială, ceea ce ar putea duce la complicații de sănătate. Prea mult sau prea puțin potasiu pot, de asemenea, afecta inima, cauzând un ritm cardiac neregulat sau un atac de cord.
Când suferiți de o boală renală, este vital să monitorizați cantitatea și tipul de lichide pe care le consumați, deoarece rinichii voștri pot avea dificultăți în filtrarea excesului de lichid din corp. În acest caz, medicul vostru poate recomanda limitarea aportului de lichide, iar consumul de cafea ar trebui să fie luat în considerare pentru a nu depăși cota zilnică permisă.
De asemenea, este posibil să fie necesar să evitați consumul de cafea dacă duce la acumularea excesivă de lichid. Atunci când rinichii nu mai funcționează adecvat, monitorizarea aportului de lichide este cu atât mai importantă pentru a garanta îndepărtarea suficientă a excesului de lichid în timpul dializei.
Este un lucru obișnuit ca oamenii să adauge frișcă, lapte sau zahăr în cafea. Dezavantajul acestor aditivi pentru o persoană cu boală renală este că pot crește nivelurile de fosfor și potasiu. Unele companii adaugă fosfați chimici în frișcă, care sunt ușor absorbite de corp, iar laptele este, de asemenea, considerat bogat în potasiu. Când trăiești cu o boală renală, rinichii încep să-și piardă funcția și nu pot filtra excesul de fosfor și potasiu din sânge la fel de bine, ceea ce poate duce la complicații ale inimii. Din aceste motive, este important să limitați sau să evitați frișca și laptele în cafea.
De asemenea, ar trebui să fiți atenți la cantitatea de zahăr pe care o adăugați în cafeau. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți diabet deoarece limitarea zaharurilor adăugate ajută la gestionarea mai bună a nivelurilor de glucoză. Ori de câte ori este posibil, se recomandă să beți cafea neagră.
Dacă doriți să limitați consumul de cafeină, dar să vă păstrați rutina obișnuită, încercați să înlocuiți cafeaua obișnuită cu una decofeinizată. Acest lucru poate fi o alternativă excelentă dacă cafeina afectează tensiunea arterială.
Alte alternative la cafea sunt ceaiul negru și cel verde. Acestea au cantități mai mici de cofeină și potasiu decât cafeaua.
Surse: freseniuskidneycare.com, cchwyo.org