În funcție de locul în care locuiești, temperaturile vor fi resimțite la cel mai jos prag în luna decembrie, ianuarie sau februarie.
Conform specialiștilor, evenimentele meteorologice extreme de iarnă devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Pentru a evita orice problemă de sănătate cauzată de temperaturile scăzute, este important să te pregătești corespunzător.
Frigul extrem poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate, în funcție de aerul și temperatura corpului și în funcție de cât de mult pielea este expusă. Nu în ultimul rând, frigul extrem se poate manifesta diferit și în funcție de cât de uscată sau umedă este pielea.
În plus, o schimbare bruscă a temperaturii poate fi dăunătoare corpului uman. Când treci de la un mediu cald la unui rece, cele mai mari schimbări au loc la nivelul plămânilor și pielii. Aerul rece se poate simți ca o usturime în plămâni. Acest lucru se datorează faptului că aerul intră în contact cu suprafața plămânilor care este umedă.
Atunci când sunt temperaturi scăzute, crește fluxul de sânge către trunchi pentru a menține organele vitale calde și se reduce fluxul de sânge către extremități. Pielea este cel mai mare organ și este situat la suprafață, așa că frigul este resimțit în special de acesta. De asemenea, fluxul sanguin se reduce treptat de la inimă către periferie, astfel încât degetele de la mâini și de la picioare sunt cele mai vulnerabile.
Degerarea apare atunci când pielea și țesuturile îngheață. Chiar și pielea acoperită de mănuși, căciulă sau alte articole de îmbrăcăminte de iarnă poate fi vulnerabilă.
Riscul de a degera depinde de temperatura aerului și viteza vântului. Degerarea se poate instala în decurs de 30 de minute dacă pielea ta intră în contact direct cu o temperatură care este de -18 grade celsius și vântul care este de doar 8 km pe oră.
Hipotermia apare atunci când corpul tău pierde căldură mai repede decât o poate produce, iar temperatura corpului scade la un nivel periculor de sub 35 de grade Celsius. Această scădere a temperaturii corpului împiedică inima, sistemul nervos și alte organe să funcționeze normal.
Transpirația crește riscul de hipotermie. Așadar, dacă plănuiești să petreci mai mult timp în zăpadă, ia măsuri de precauție pentru a rămâne uscat.
Surse: everydayhealth.com, insider.com, health.com