Elimina dusmanii pielii perfecte!

Inainte de a incepe ofensiva iluminarii tenului trebuie sa ne cunoastem "dusmanii". Pielea moarta, petele maronii, ridurile fine afecteaza tenul, furandu-i din stralucire. Nu si daca actionezi din timp, apeland la terapiile de top. Rezultatul? Vei arata m
  • Publicat:
Elimina dusmanii pielii perfecte!
Elimina dusmanii pielii perfecte!

Printre dusmanii de temut ai tenului se numara si petele maronii. De cele mai multe ori, acestea sunt rezultatul expunerii la ultraviolete, avand mai putin legatura cu varsta. In timp, insa, apar din ce in ce mai multe pete pe ten, decolteu si maini. Pregatirea tenului pentru vara arzatoare trebuie sa inceapa cu cateva luni inainte. Mai exact, sa urmam, inca de pe acum, o terapie de albire (iluminare). Atentie! Aceste terapii trebuie incepute la un cabinet de cosmetica sau de dermatologie, in functie de gravitatea problemelor. Nu apela la o crema de albire fara sfatul unei persoane avizate, mai ales daca ai un ten sensibil, acnee, cuperoza, diverse angiectazii. Asadar, tratamentul mai agresiv trebuie efectuat in cabinetul estetic, urmand, daca e cazul, sa fie continuat si acasa, cu substante eficiente recomandate doar de estetician sau de medicul dermatolog.

Terapie cu acizi din fructe si vitamina C
Cea mai putin agresiva terapie de iluminare a tenului este cea bazata pe acizii din fructe sau pe baza de vitamina C (imbuteliata in fiole mici, ce se aplica imediat pe piele). Astfel, se realizeaza un peeling rapid si foarte putin agresiv, iar rezultatele se vad instantaneu. Sedintele se repeta la o saptamana si se practica timp de 4, 5 saptamani, in tot acest timp evitandu-se expunerea la soare fara aplicarea unei creme cu factor de protectie.
Cremele folosite acasa contin acizi din fructe sau acidul kojic, extracte din nuca, alfa si beta arbutim (extracte din macese si alte fructe de padure), hidroquinona. Aceste extracte ajuta la eliminarea petelor printr-un peeling local delicat.

Peeling-ul chimic
Acest peeling este eficient datorita eliminarii cu ajutorul unor acizi controlati a primului strat superficial al pielii, permitand astfel expunerea la suprafata a unui strat nou, proaspat, mai curat, fara pete, riduri ori urme de acnee. In functie de tipul de piele si de gravitatea petelor, peeling-ul poate fi unul mai profund. Se efectueaza cu succes chiar si in zona ochilor si a ridurilor de expresie din jurul gurii, insa, necesita o perioada de repaus de 2 pana la 5 zile, cel putin, intrucat pielea are un aspect inestetic (rosiatic) si trebuie evitata suprainfectarea.

Dermabraziunea
Prin intermediul acestei proceduri, se inlatura cicatrici, urme lasate de acnee sau varicela, riduri si pete maronii cauzate de soare. Sub efectul anesteziei locale, pielea este inghetata si cu un instrument special este indepartat, prin frecare, primul strat de piele. Se urmareste astfel, ca un nou strat sa-l inlocuiasca pe cel de la suprafata, indepartand si defectele. Noul strat este la inceput foarte roz, iar senzatia de arsura persista timp de cateva zile. Machiajul este indicat mai ales ca tenta de roz a fetei se poate mentine chiar si 8 saptamani.

Laser resurfacing sau laser-abrasiunea
Interventia cu laser se practica tot sub anestezie locala, insa in cazul in care este tratata intreaga suprafata a fetei se prefera anestezia generala. Terapia poate dura 30-40 minute, uneori chiar si 2 ore. Cu ajutorul ei se pot trata zone intinse ale fetei – eliminarea petelor, cicatricelor, ridurilor. Aceasta procedura nu se recomanda persoanelor cu acnee activa sau celor cu pielea foarte inchisa.  Astazi, se practica 2 tipuri de interventii cu laser – cu dioxid de carbon si erbium. Laser-ul CO2 foloseste energie ultrapulsata, iar refacerea se produce in 2 saptamani. In cazul laser-ului erbium, refacerea se poate produce mai rapid – doar o saptamana in cazul interventiilor minore si sunt vizate in special ridurile fine de pe fata, maini, piept, decolteu etc. Este indicat si persoanelor cu tenul mai inchis. Pentru o vindecare rapida se recomanda intreruperea fumatului, care intarzie foarte mult reducerea inflamatiei si refacerea pielii.

Microdermabraziunea
Acest procedeu cosmetic este nedureros si se practica cu succes in spa-urile, dar si in cabinetele de dermatologie din toata lumea.  Astfel, se indeparteaza cu succes petele maronii, cicatricele acneice si ridurile fine. Studii recente arata ca eficienta maxima se obtine prin aplicarea metodei o data la 2 saptamani, timp de 2 pana la 3 luni. De asemenea, se indeparteaza stratul cornos al pielii fetei si decolteului printr-o abraziune usoara. Microdermabraziunea consta in bombardarea unor suprafete mici ale pielii cu jeturi puternice de oxid de zinc, cristale de oxizi de aluminiu sau cuart. Dupa bombardarea pielii, particulele sunt imediat absorbite cu ajutorul vaccumului. Aceasta procedura actioneaza pozitiv asupra calitatii pielii si prin stimularea producerii de colagen. S-au inregistrat rezultate bune si in tratarea acneei, cu conditia sa fie practicata sistematic, insa nu in cazul persoanelor ce urmeaza in prezent sau au urmat in ultimul an tratament cu Roaccutane (Isotretinion).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Top terapii pentru un ten stralucitor
Top terapii pentru un ten stralucitor