Endometrioza, boala care chinuie peste 500.000 de românce: ce este, cum se pune diagnosticul de endometrioză, tratament

Dr. Florina Todoruț, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, ne-a explicat în detaliu cum se manifestă endometrioza, cum se tratează, dar și cum arată viața pacientei cu endometrioză.
Endometrioza, boala care chinuie peste 500.000 de românce: ce este, cum se pune diagnosticul de endometrioză, tratament
Endometrioza: ce este, cum se pune diagnosticul de endometrioză, tratament. „În România, una din 10 femei suferă de endometrioză”

Endometrioza este o afecțiune frecventă și dureroasă, care îți poate afecta viața de zi cu zi. În cazul endometriozei, țesutul similar cu cel care căptușește uterul începe să crească în alte zone ale abdomenului și pelvisului.

Poate provoca menstruații dureroase și abundente, precum și probleme de fertilitate. Dr. Florina Todoruț, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, ne-a explicat în detaliu cum se manifestă endometrioza, cum se tratează, dar și cum arată viața pacientei cu endometrioză, atât în perioada în care-și dorește o sarcină, cât și la menopauză.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune cronică, progresivă, care afectează 10-15% din femeile aflate în perioada activă hormonal. De asemenea, 30-50% dintre femeile cu infertilitate suferă de endometrioză.

În România, una din 10 femei suferă de endometrioză, boală care le afectează semnificativ calitatea vieții, din cauza durerii cronice, a infertilității, a stărilor anxios-depresive și impactului social.

În endometrioză se produce o multiplicare aberantă a celulelor endometrului (mucoasa uterină) în afara uterului, afectând alte organe din pelvis și chiar abdomen, cum ar fi ovarele, trompele uterine, intestinul, vezica urinară, ureterele și peritoneul.

Endometrioza a fost evidențiată și în alte organe, cum sunt plămânii, inima sau creierul. Aceste celule se comportă ca și cum s-ar afla în uter, proliferând și sângerând în timpul menstruației, dar fără o cale de evacuare, provocând apariția chisturilor ovariene, inflamație cronică, țesut fibros și aderențe (alipirea diferitelor țesuturi și organe, în special din zona abdomino-pelvină).

Cauzele endometriozei

Cauzele exacte ale endometriozei nu sunt complet cunoscute, dar există multiple teorii, cum ar fi:

  • Menstruația retrogradă: sângele menstrual cu celule endometriale (celule din interiorul uterului) se întoarce prin trompele uterine, implantându-se în cavitatea abdominală.
  • Transformarea celulelor peritoneale: anumiți factori, precum hormonii sau sistemul imunitar, pot transforma celulele peritoneale (celule care căptușesc foița internă a abdomenului) în celule similare celor endometriale.
  • Transportul celulelor endometriale: sistemul limfatic sau sangvin ar putea transporta celule endometriale în alte părți ale corpului, acestea putând ajunge la plămâni, inimă, chiar și creier.
  • Factori genetici: endometrioza poate să apară mai frecvent la persoanele cu un istoric familial cu această afecțiune.
  • Implantarea chirurgicală: celulele endometriale se împrăștie la nivelul transei chirurgicale după operația de cezariană sau la nivelul transei de epiziotomie, după nașterea naturală.

Tipuri de endometrioză

Endometrioza este clasificată în mai multe tipuri, în funcție de localizare și severitate:

  • Endometrioza superficială: localizată pe suprafața peritoneului
  • Endometrioza ovariană care se prezintă sub formă de chisturi denumite „endometrioame”
  • Endometrioza profund infiltrativă: afectează organe din apropierea uterului, cum ar fi intestinul sau vezica urinară, vaginul, ligamentele uterului, țesutul recto-vaginal.

Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt durerile la menstruație și la ovulație, care în timp devin dureri pelvine cronice, permanente, uneori severe; menstruații abundente sau sângerări inter-menstruale; durere în timpul actului sexual; dureri la urinare și la defecație; oboseală, diaree, constipație, balonare și greață.

Tipuri de endometrioză

Cum se pune diagnosticul de endometrioză? 

De multe ori, diagnosticul endometriozei se pune într-un stadiu avansat de boală, stadiile 3-4, deoarece femeia nu se adresează medicului, crezând că este normal să aibă dureri la menstruație, că le-a avut încă de la primele menstruații și multe dintre celelalte simptome sunt nespecifice.

Diagnosticul endometriozei include mai multe etape: anamneză atentă, un examen clinic complex, ecografie transvaginală, RMN pelvin cu protocol pentru endometrioză și alte investigații complementare, în funcție de simptome și stadiul bolii.

Tratament pentru endometrioză

Tratamentul endometriozei va ține cont de stadiul bolii, intensitatea durerii, a celorlalte simptome și de dorința de a obține o sarcină.

  • Tratament medicamentos: fiind o boală estrogen-dependentă, tratamentul medicamentos are ca scop reducerea nivelului estrogenic, folosind contraceptive orale sau medicamente care inhiba menstruația pe perioade de 6-12 luni sau chiar mai lungi (progestative sau alte produse hormonale cu acțiune la nivel hipofizar). Se mai pot utiliza dispozitive intrauterine care conțin un progestativ sau contraceptive cu estrogen și progestativ cu aplicare intravaginală. Rolul tratamentului medicamentos este să reducă inflamația asociată bolii, care generează durerea. În acest scop, se recomandă antiinflamatoare și analgezice.
  • Tratamentul chirurgical are scopul de a elimina cât mai mult posibil din țesutul endometriozic, fiind recomandat în stadiile avansate de boală. De asemenea, această procedură se efectuează și dacă există dorința de a obține o sarcină.
  • Tratamentul  complementar se adresează stadiilor incipiente de boală, dar și pentru prevenția recidivelor după tratamentul chirurgical. În funcție de stadiul bolii, se poate asocia celorlalte tipuri de tratament. El include: dietă antiinflamatoare, exerciții fizice regulate, tehnici de gestionare a stresului, suplimente pe bază de fitoestrogeni sau alte suplimente cu efect antiinflamator.

Poate fi prevenită endometrioza?  

Nu există o metodă cunoscută de a preveni complet endometrioza, dar reducerea nivelului de estrogen în organism poate ajuta la gestionarea și prevenirea agravării afecțiunii. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea contraceptivelor hormonale recomandate de medicul ginecolog după analize și menținerea unui stil de viață sănătos.

Complicațiile endometriozei

Infertilitatea este una dintre cele mai comune complicații ale endometriozei. Aproximativ o treime până la jumătate dintre femeile cu endometrioză au dificultăți în a rămâne însărcinate. Aderențele pelvine care pot cauza dureri cronice, obstrucția trompelor sau stenoza intestinală cu afectarea semnificativă a tranzitului și chiar apariția ocluziei intestinale, sunt alte complicații ce pot să apară. Îngustarea ureterului cu afectarea funcției renale este o altă problemă care apare frecvent. Deși mic, există și riscul de cancer ovarian.

Complicațiile endometriozei

 Cum evoluează endometrioza la menopauză?

După menopauză, simptomele endometriozei se reduc semnificativ, până la dispariție, deoarece nivelul estrogenic este foarte scăzut și boala regresează. Totuși, în cazul femeilor care urmează terapie de substituție hormonală, simptomele pot să persiste.

Cu toate acestea, ținând cont întotdeauna de raportul riscuri/beneficii, substituția hormonală nu este contraindicată în endometrioză, dar trebuie să asigure un bun echilibru între cei 2 hormoni: estrogen și progesteron. În unele cazuri, endometrioza poate  să provoace probleme chiar și după menopauză, la paciente care nu sunt pe terapie hormonală.

Endometrioza și sarcina  

Deși endometrioza poate să scadă fertilitatea, multe femei cu această afecțiune rămân însărcinate fie natural, fie cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată.

Chistul endometriozic, cauza infertilității   

Chisturile endometriozice (endometrioamele) pot afecta funcția ovarelor și pot reduce șansele de a concepe. Aceste chisturi sunt un rezultat frecvent al endometriozei și pot necesita tratament chirurgical.

Cum arată viața cu endometrioză?  

Viața cu endometrioză poate fi provocatoare din cauza durerii cronice și a altor simptome debilitante. Cu toate acestea, multe femei reușesc să își gestioneze simptomele cu ajutorul tratamentelor medicamentoase, cu schimbări în stilul de viață și cu sprijinului emoțional oferit de partener.

În România sunt centre specializate în managementul endometriozei și cred că fiecare femeie care suspectează  aceasta boală, având în vedere toate simptomele descrise, este bine să fie investigată într-un asemenea centru, pentru a i se oferi cea mai bună soluție terapeutică personalizată.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Florina Todoruț - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Cu o experiență de peste 24 de ani, un traseu științific și academic complex, cu multiple competențe și supraspecializări în sănătatea intimă a femeii, dr. Florina Todoruț este Coordonator al Comitetului de tratamente injectabile și disfuncții sexuale feminine în cadrul SREG (Societatea ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”