Boala ginecologică de care suferă în tăcere peste 500.000 de românce. Ești una dintre ele? Află totul despre ENDOMETRIOZĂ!

Boala ginecologică de care suferă în tăcere peste 500.000 de românce. Ești una dintre ele? Află totul despre ENDOMETRIOZĂ!
Foto: Shutterstock

Una din 10 românce este afectată de endometrioză, o boală cronică benignă, dar care are un impact major asupra calității vieții. 

Această afecțiune se caracterizează prin prezența anormală a endometrului (țesutul care căptușește cavitatea uterină) în abdomen, pe ovare, vezica urinară, intestin sau chiar diafragm. Particularitatea acestui tip de țesut (endometrial) este că poate să se dezvolte, odată ajuns acolo,  în orice parte a corpului. În cazuri rare poate să apară și în afara cavității abdominale, de exemplu în plămâni.

De la apariția primelor simptome până la stabilirea diagnosticului trec în medie 6 ani. La pacientele care nu pot să rămână însărcinate pe cale naturală, diagnosticul apare cu întârziere în medie de 3 ani, dar la pacientele care se plâng de dureri abdominale cronice durează chiar și 10 ani până primesc diagnosticul corect!

Medicul specialist Mădălina Popescu oferă cele mai noi și interesante informații despre această afecțiune.

Ce este endometrioza

Cavitatea uterului este căptușită de o mucoasă numită endometru. Endometrioza constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafața mucoasei din cavitatea abdominală și pelvină.

În cazuri mult mai rare, endometrioza poate să apară chiar pe creier și la plămâni.

Este important de reținut faptul că aceste celule nu sunt canceroase. Celulele endometriale sunt eliminate în fiecare lună, în timpul menstruației. Dacă acestea s-au dezvoltat în afara uterului, eliminarea lor nu mai este posibilă la fiecare ciclu menstrual, având tendința de a crește.

Endometrioza este a doua cea mai răspândită boală ginecologică, frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani și afectează 40-50% dintre femeile care nu rămân însărcinate natural.

Citește și: Primele 5 analize recomandate în caz de infertilitate

Care sunt formele de endometrioză

Cel mai des endometrioza se găsește la nivelul peritoneului pelvin (membrana care căptușește abdomenul inferior-pelvisul), ligamentelor sacrouterine (ligamentele care susțin uterul în pelvis), septului rectovaginal (țesutul care desparte rectul de vagin) și la nivelul ovarelor.

În timpul operației se folosește clasificarea rASRM și ENZIAN, care descrie exact localizarea focarelor endometriozice, dimensiunea lor și gradul de afectare al organelor unde se regăsesc aceste focare.

Aceste scoruri de clasificare permit o descriere concretă a stadiului actual al bolii, astfel încât pacienta să poată beneficia de un tratament concret și corect adaptat.

Citește și: Analiza pe care trebuie să o facă toate femeile care și-au început viața sexuală. Nu doare deloc și poate depista boli ginecologice în stadii timpurii

Cele mai frecvente simptome ale endometriozei

Din păcate, simptomele endometriozei sunt foarte înșelătoare:

Simptomele variază în funcție de localizarea endometriozei, dar nu rar pacientele au ca singur simptom infertilitatea.

Citește și: Semnele infertilității se pot vedea pe piele. Iată cum îți dai seama că nu poți face copii

Investigații necesare pentru diagnosticul endometriozei

Următoarele examinări sunt cele mai utilizate pentru un diagnostic:

  • Interogarea completă a pacientei asupra durerilor sale, localizările și frecvența acestora, precum și asupra posibilelor sângerări.
  • Examen ginecologic (cu examen vaginal și chiar rectal) pentru a verifica în special mobilitatea organelor și a depista eventualii noduli.
  • Ecografia transvaginală
  • Analiza CA 125
  • Colonoscopia (în cazul endometriozei profunde)
  • RMN-ul este cel mai bun examen imagistic în contextul unei evaluări complete pre-chirurgicale sau pre-terapeutice a endometriozei profunde. Este indicat când există suspiciunea de endometrioză la nivelul vezicii urinare, intestinului, ureterului sau adenomioza.

Ce este bine de știut este că doar laparoscopia poate confirma 100% diagnosticul de endometrioză, datorită analizei patologice a leziunilor îndepărtate.

Citește și: Primele 5 analize recomandate în caz de infertilitate

Care sunt cauzele endometriozei

Cauzele ei nu sunt încă bine cunoscute. În prezent sunt studiate mai multe căi: imun, tumoral, genetic, ereditar (fond familial), de mediu.

Endometrioza este o afecțiune ereditară?

Nu se poate spune că este o boală ereditară. Există multe familii în care toate generațiile de femei suferă de endometrioză. Dar nu este sistematic. Două surori pot avea endometrioză, iar o a treia, nu. Uneori, doar o singură persoană din familia apropiată poate avea această afecțiune.

Ca și în cazul oricărei alte patologii, dacă știm că o rudă are endometrioză, acest lucru ne permite să fim vigilenți în fața oricăror semnale de avertizare, precum durerile menstruale invalidante.

Acum este acceptat că o fată tânără a cărei mamă are endometrioză are de 5 ori mai multe șanse de a dezvolta endometrioză. Cercetările sunt în curs de desfășurare pe această temă.

Endometrioza, o cauză de infertilitate

Din păcate, peste 40% dintre femeile cu endometrioză sunt afectate de probleme de fertilitate. Știind că endometrioza se poate manifesta în liniște sau poate fi tăcută mult timp, este important să nu ignorați acest diagnostic în timpul oricărei evaluări a infertilității. Dacă este necesar, îngrijirea trebuie să fie rapidă și adecvată.

Citește și: Analiza 2 în 1 – depistează și elimină fibroamele uterine. Ce alte indicații are histeroscopia, stetoscopul pentru uter

De ce doare atât de tare endometrioza?

Endometrioza este o boală inflamatorie. Ciclu după ciclu, leziunile endometriozice sângerează, cauzând o iritație permanentă care duce în timp la modificarea țesuturilor din jur.

În plus, în timp se formează aderențe, care „acaparează” organele și le reduce mobilitatea (frozen pelvis).

Endometrioza, o boală progresivă?

O treime din cazuri se vor stabiliza foarte repede, uneori după doar câteva luni de tratament hormonal. Dar două treimi din cazurile de endometrioză vor ajunge în stadiul de endometrioză profundă.

Dispare endometrioza la menopauză?

La menopauza biologică, naturală, leziunile se vor vindeca și simptomele se vor diminua, iar mai apoi vor dispărea.

În cazuri mai rare, cu terapia de substituție hormonală, pentru a atenua efectele secundare ale menopauzei naturale (bufeuri, osteoporoză, schimbări de dispoziție etc.), leziunile se pot reactiva și pot provoca o recidivă (aceasta se întâmplă în 3-5% din cazuri).

Prin urmare, doza trebuie studiată și durata tratamentului trebuie evaluată în timpul monitorizării regulate.

Citește și: Care este vârsta ideală pentru a face un copil? Mai târziu poate fi… prea târziu

Tratamente medicale pentru endometrioză

Endometrioza este o boală „dependentă de hormoni”. Recomandările medicale de specialitate indică faptul că tratamentul de bază este oprirea menstruației și crearea amenoreei pentru a preveni sângerarea și dezvoltarea leziunilor în abdomen în fiecare lună când apare menstruația.

Endometrioza este o boală cronică și nu poate fi vindecată în totalitate. Cu toate acestea, există tratamente care vizează ameliorarea simptomelor și durerii și încetinirea progresiei.

Tratamentul de primă linie este hormonal: acționează asupra ciclului hormonal și suprimă menstruația.

Tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea leziunilor este indicat în funcție de tipul și severitatea endometriozei și/sau în caz de infertilitate.

Tratament hormonal pentru endometrioză

Fiecare caz de endometrioză este unic. O treime din cazurile de endometrioză se stabilizează foarte repede după câteva luni de tratament. Unele femei decid apoi să oprească tratamentul hormonal și să își adapteze stilul de viață: sport, dietă, managementul stresului și se descurcă bine.

Pe de altă parte, formele severe necesită adesea tratamente pe termen lung, intervenții chirurgicale complexe și management multidisciplinar.

Dar, din nou, fiecare caz este unic și medicul va căuta mai întâi să gestioneze simptomele.

Citește și: E bine sau nu să luăm hormoni la menopauză?

Histerectomia, o soluție definitivă?

Deși este o modalitate permanentă de a nu mai avea menstruație, extirparea uterului (histerectomia) nu este soluția definitivă pentru endometrioză.

Ovarele sunt cele care guvernează hormonii, așa că fără tratament, leziunile endometriozei diseminate sunt susceptibile să reacționeze din nou și să conducă la o recidivă.

Poate fi prevenită endometrioza?

În prezent este imposibil să se prevină apariția acestei boli. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos, o dietă corectă, un bun management al stresului și activitatea fizică regulată pot limita riscul progresiv de endometrioză.

Citește și: Sângerările între menstruații – de ce apar și când e cazul să mergi la medic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Popescu - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Mădălina Popescu este medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Genesis Athens. S-a format într-unul dintre cele mai mari centre de obstetrică și ginecologie din Bayern, Germania. Dr. Mădălina Popescu a profesat ca medic specialist și s-a experimentat în chirurgie minim invazivă ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult