Endoscopia în somn: ce este şi când se foloseşte

Sforăitul şi apneea în somn sunt probleme cu care se confruntă nenumăraţi oameni. Endoscopia în somn poate afla regiunea unde se produce obstrucţia, oferind indicii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Endoscopia în somn: ce este şi când se foloseşte

Pacienţii cu apnee obstructivă în somn au acum la îndemână o metodă eficientă de investigaţie care poate arăta regiunea unde are loc apnea. Fapt ce este extreme de util pentru cei ce au nevoie de intervenţie chirurgicală. Dr. Ioan Alexandru Bulescu medic specialist ORL cu competenţă în somnologie, doctor în ştiinţe medicale ne-a explicat ce este endoscopia în somn şi cât de eficientă este.

Endoscopia în somn: ce este

Ce se întâmplă doctore: Ce este endoscopia în somn?
Dr. Ioan Alexandru Bulescu:
 Endoscopia în somn indus medicamentos este o tehnică modernă care permite diagnosticul topografic al obstrucţiei în cazul sindromului de apnee obstructivă în somn. Majoritatea pacienţilor care suferă de apnee obstructivă în somn încep un tratament cu presiune pozitivă, cunoscut generic sub denumirea de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Acesta, deşi extrem de eficient, este în multe cazuri refuzat de pacienţi, chiar de la început, sau uneori după câteva luni sau câţiva ani. Astfel, aceşti pacienţi vor avea nevoie de soluţii de tratament non-CPAP. Acestea sunt, la momentul actual reprezentate fie de dispozitivele de avansare a mandibulei, fie de soluţiile chirurgicale.

C.S.Î.D.: De ce este importantă regiunea obstrucţiei?
Dr. I.A.B.: 
În timp ce dispozitivele CPAP reuşesc  de cele mai multe ori să remită evenimentele respiratorii caracteristice sindromului de apnee în somn (sforăit, apnee, hipopnee) fără să conteze sediul exact al obstrucţiei, celelalte soluţii de tratament sunt dependente de localizarea şi descrierea acestui sediu obstructiv pentru a avea rezultate favorabile. Astfel, la nivel faringian este posibilă obstrucţia căii respiratorii în regiunea din spatele vălului palatin, peretele lateral al faringelui, regiunea din spatele bazei de limbă, şi la nivel epiglotic. Pentru a alege cea mai bună cale de tratament pentru fiecare pacient şi calea cu cele mai bune şanse de reuşită, este nevoie să identificăm exact care din aceste regiuni este sediul obstrucţiei.

Endoscopia în somn versus endoscopia clasică

C.S.Î.D.: Care este diferenţa între endoscopia în somn şi endoscopia clasică?
Dr. I.A.B.:
 Spre deosebire de endoscopia flexibilă clasică, când pacientul este treaz şi aşezat pe un scaun de consultaţie, endoscopia în somn are avantajul de a permite vizualizarea în dinamică a căii respiratorii în condiţiile în care pacientul doarme, obiectivând astfel evenimentele exact aşa cum se întâmplă şi în condiţiile de somn normal. Deşi iniţial era considerat că este posibilă identificarea cu acurateţe a regiunilor ţintă în timpul endoscopiei flexibile normale, studiile au arătat că rata de succes chirurgical este mult mai ridicată la pacienţii care au fost investigaţi prin endoscopie în somn. Astfel, endoscopia în somn devine o tehnică diagnostică de elecţie pentru toţi pacienţii cu apnee obstructivă în somn care sunt candidaţi pentru o procedură chirurgicală. De asemenea, endoscopia în somn este extrem de importantă în stabilirea oportunităţii de tratament cu dispozitive de avansare a mandibulei, întrucât evidenţiază creşterea spaţiului respirator faringian şi stabilizarea acestuia odată cu avansarea mandibulei. În situaţii mai rare, endoscopia în somn este indicată în cazurile în care dispozitivele CPAP nu sunt eficiente, dar şi în cazurile tehnicilor chirurgicale cu rezultate neadecvate.

C.S.Î.D.: Cum se realizează endoscopia în somn?
Dr. I.A.B.:
 Pentru a efectua endoscopia în somn pacientul este sedat uşor de către medicul anestezist, în timp ce funcţiile vitale îi sunt atent monitorizate. În acest timp, medicul specialist ORL începe investigaţia cu un endoscop flexibil, vizuzalizând întreaga cale respiratorie de la nas până la laringe, în mai multe momente şi la mai multe niveluri, obiectivând astfel sediul şi tipul de obstrucţie. La finalul procedurii pacientul se trezeşte şi este în continuare monitorizat pentru aproximativ 2 ore, până când trece complet efectul sedativului. La finalul procedurii medicul va realiza un raport în care sunt notate sediile de obstrucţie cu diferite grade, dar şi soluţiile de tratament care pot fi urmate pentru a avea rezultatele cele mai bune.
Astfel, endoscopia în somn este o metodă care a devenit indispensabilă pentru tratamentul personalizat şi modern în cazul pacienţilor cu apnee obstructivă în somn.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ioan Bulescu - Medic Specialist ORL
Dr. Ioan Bulescu este Medic Specialist ORL, Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar UMF Carol Davila – Disciplina de Anatomie si Membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului. Competențe: chirurgie endoscopică ORL LASER în ORL audiologie clinică somnologie ...
citește mai mult