Epidemie de gripă: cum prevenim gripa la grădiniţă, şcoală sau la locul de muncă

Epidemia de gripă a fost declarată oficial, după ce au fost înregistrate trei săptămâni epidemice şi 54 de decese din cauza bolii.
  • Publicat:
Epidemie de gripă: cum prevenim gripa la grădiniţă, şcoală sau la locul de muncă
FOTO: 123rf.com

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, după ce au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive şi 54 de decese din cauza bolii. Această formă de gripă are manifestări uşoare şi medii şi, tocmai de aceea nu se pune problema de carantină, aceasta fiind adoptată doar în situaţii extreme. În continuare, vaccinarea împotriva virusului gripal rămâne principala soluţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor, notează Mediafax.

Gripa, în general, este o preocupare pentru fiecare în parte, de la părinţi, până la angajaţi şi angajatori. Aceasta poate avea diferite forme, uşoare, moderate sau severe, iar pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul gripal trebuie să avem în vedere câteva aspecte de care să ţinem cont. Unul dintre cele mai bune moduri de prevenire este vaccinarea anuală, dar obiceiuri ideale pentru sănătate, precum spălatul pe mâini sau acoperirea gurii atunci când tuşim ne pot ajuta să nu împrăştiem germenii şi să prevenim apariţia bolilor respiratorii.

Vaccinul. Sezonul rece este cunoscut pentru apariţia gripei şi răcelii, iar cea mai bună modalitate de prevenţie o reprezintă vaccinarea.

Evită contactul cu persoanele bolnave. La fel şi în cazul în care tu eşti bolnav, încearcă să stai departe de cei din jurul tău, pentru a-i proteja.

Stai acasă dacă nu te simţi bine. Atunci când eşti răcit, bolnav şi nu te simţi bine, ideal este să rămâi acasă, iar astfel nu îi vei îmbolnăvi nici pe cei din jurul tău.

Acoperă-ţi nasul şi gura. Atunci când strănuţi sau tuşeşti, acoperă-ţi nasul şi gura cu ajutorul unui şerveţel. Există anumite virusuri respiratorii care pot fi împrăştiaţi prin tuse, strănut sau chiar mâini murdare.

Spală-te pe mâini. Spălatul pe mâini cât mai des ajută la protejarea împotriva germenilor. Întotdeauna spală-te pe mâini înainte să mănânci, după ce ieşi de la toaletă, când intri în casă şi mai ales după ce ai folosit mijloacele de transport. Dacă nu ai la îndemână apă şi săpun foloseşte un dezinfectant de mâini.

Evită să-ţi atingi ochii, nasul sau gura. Germenii, de cele mai multe ori, se împrăştie la atingere, iar atunci când o persoană atinge una din zonele feţei, aceasta este contaminată.

Continuă să ai obiceiuri sănătoase. Menţine curate şi dezinfectate suprafeţele din casă, de la şcoală sau de la locul de muncă, în special dacă cineva este răcit. Odihneşte-te suficient, fi activ, bea multe fluide şi consumă alimente nutritive.

Cum putem preveni gripa la şcoală, grădiniţă sau la locul de muncă

  • Află care este programul copilului, de ce activităţi de îngrijire are parte sau dacă există cazuri de gripă în şcoală care ar putea afecta sănătatea copilului tău.
  • Asigură-te că există o rutină de îngrijire în şcoală şi să obiectele şi suprafeţele sunt curăţate frecvent, dar mai ales că există apă, săpun şi şerveţele la dispoziţia celor mici. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul adulţilor.
  • Interesează-te de starea de sănătate a celorlalţi elevi pentru a vedea câte cazuri sunt şi dacă sănătatea copilului tău ar putea fi afectată. Acelaşi lucri se aplică şi în cazul adulţilor.
  • Dacă începi să te simţi rău, iar starea ta de sănătate se agravează, stai acasă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult