Eroii în halate albe, albastre, verzi din linia întâi împotriva coronavirusului. FOTO

Vezi o selecţie de poze cu feţele medicilor brăzdate de urmele măştilor de protecţie, pe care trebuie să le poarte pentru a se feri de coronavirus.
  • Publicat:

Medici, asistente, infirmiere, brancardieri – toţi cei care acum sunt în linia întâi cu inamicul principal al momentului, COVID-19, muncesc până la epuizare pentru salvarea vieţilor bolnavilor.

Echipamentele de protecţie pe care aceştia trebuie să le poarte îi feresc de contaminare, dar efectele acestora asupra chipului lor amintesc de jurământul lui Hipocrate, pe care l-au rostit odată cu alegerea acestei profesii, pentru mulţi dintre ei o misiune. 

Printre cei care luptă în linia întâi cu noul coronavirus se numără şi românul Vlad Gheţu, asistent medical la UPU SMURD Iaşi. Fotografia în care apare tânărul, cu faţa brăzdată de urmele măştii pe care a purtat-o ore în şir, a devenit virală în mediul online.

„Fotografia este făcută după o intervenţie la un pacient suspect de coronavirus, după câteva ore în care am stat în aceeaşi cameră cu pacientul şi l-am îngrijit. Este loc de frică, şi noi suntem oameni, dar de cele mai multe ori încercăm să ne facem datoria în cel mai profesional mod posibil. Trebuie să fim alături de pacienţii noştri, mai ales în contextul actual.

Avem echipament special pe care îl folosim în cazul pacienţilor cu coronavirus. Este destul de gros, dar ne oferă protecţie. După ce lucrăm cu ajutorul echipamentului, după câteva ore intervin semne de oboseală”, a declarat tânărul pentru digi24.ro

Jurământul lui Hipocrate

Formularea modernă a jurământului lui Hipocrate, adoptată de Asociaţia Medicală Mondială în cadrul Declaraţiei de la Geneva din anul 1975:  

„Odată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora;
Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fraţii mei;
Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.
Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult