Se pare ca green noise este noul white noise despre care cu siguranță știți, fie că ați adormit măcar o dată cu ajutorul lui, fie că ați văzut cum cei mai multi părinți din zilele noastre iși adorm copiii, aproape miraculos, cu ajutorul unor sunete cu efect liniștitor.
Dar știați că, de fapt, există mai multe tipuri de zgomote – zgomote de culori diferite?
Green noise este noua vedetă a rețelelor de socializare, utilizatorii Tik Tok mai ales garantează că este „noua cheie magică” pentru un somn odihnitor, un fel de game changer. Pentru mulți dintre cei care l-au descoperit deja, este un fel de poțiune care i-a ajutat sa doarmă mai bine decât au făcut-o vreodată.
Ce este un green noise?
Până la proba contrarie nu putem decât să ii credem pe cei care îl popularizează în Social Media, dar înainte să îl testăm pe propria piele, haideți să vedem mai exact ce înseamnă acest tip de zgomot, si cu ce este el mai special față de clasicul white noise?
Spre deosebire de cel din urmă, care conține toate frecvențele de sunet de-a lungul spectrului în egală măsură, green noise se referă doar la o anumită variantă de sunet. „Green noise se încadrează, în general, în jurul frecvenței de 500 Hz.”, explică Dr. Chris Winter, neurolog, specialist în somn comportamental și consilier în somnologie la Mattress Firm.
Așadar, zgomotele care par a fi/imită valurile line ale unui ocean, curgerea unui râu, o cascadă, se încadrează toate în categoria green noise.
Citește și: Somnolența diurnă: ce este, de ce apare și cum o poți combate?
Sarah Silverman, medic holistic în somnologie confirmă ca green noise poate ajuta la apariția stării de somn, cel puțin în unele cazuri.
„Avem date destul de puține privind corelația dintre green noise și somn, dar există unele dovezi care ar putea susține teoria conform căreia îmbunătățește (sau ajută la…) instalarea somnului, mai degrabă decât la întreținerea lui pe termen lung”, a declarat Silverman. „Atunci când te expui unor sunete de înaltă frecvență diminuate (cum ar fi green noise), s-ar putea să descoperi că poți adormi mai repede sau mai ușor.”
Astfel spus, nu știm sigur dacă merită să ne bazăm exclusiv pe această metodă de a dormi mai bine sau de a combate insomniile. Iar Kristen Casey, psiholog clinician și specialist în insomnie, consideră ca green noise nu este eficient, de obicei, pe tot parcursul ciclului de somn.
Vă sugerăm să vă setați un temporizator ca zgomotul să nu continue pe tot parcursul nopții, tocmai pentru a vă putea menține somnul pe termen lung – după o anumită perioadă, orice formă de zgomot poate să devină mai mult deranjantă decât utilă.
Cum nicio recomandare nu este general valabilă mai ales atunci când vorbim despre oameni si modurile lor diferite de a-și găsi liniștea, nici când ne raportăm la calitatea somnului nu există o singură metodă care să funcțoneze pentru toți. Pentru unii dintre noi poate funcționa exact invers decât sugerează Casey.
Se pare că terapia prin sunete are o paletă variată de sunete de somn, de la white noise la pink noise, si chiar brown noise, fiecare cu frecvența specifică, iar fiecare recomandat pentru diferite probleme pe care le-ați putea avea legate de toate aspectele somnului.
„În general, white noise este compus din sunete cu frecvență mai mare (conține toate frecvențele la intensitate egală) și poate masca sunetele puternice, pink si green noises tind să fie mai blânde, sunete mai puțin aspre și la frecvențe mai joase. Brown noise este puțin mai scăzut și mai neregulat – gândiți-vă la tunete sau la valuri oceanice mai intense”, explică doctor Silverman.
Așadar, white noise este recomandat adesea pentru tratarea insomniei, mai ales dacă locuiți în zone zgomotoase, cu risc mare de poluare fonică (mașini, un partener care sforăie, vecini care se distrează până târziu). Green noise, precum si pink noise sunt foarte utile pentru cei care nu au neapărat probleme cu calitatea somnului în sine, ci mai degrabă cu procesul de a adormi, putând fiind un bun declanșator al somnului.
Niciunul dintre aceste „sunete de somn” nu vă aduc vreun deserviciu, plus că le puteți testa pe toate pentru a descoperi ce vi se potrivește cel mai bine.
Ceea ce este, însă, primordial, cu sau fără sunet de fundal: înainte să adormiți, pentru o bună igienă a somnului, încercați să vă relaxați si să reduceți cât puteți de mult nivelul de stres.
Este foarte dificil să adormiți sau să aveți un somn de calitate care să contribuie la sănătatea întregului organism atunci când va simțiți anxioși, stresați.
Sursă: www.huffpost.com